Ambtstermijnen voor Congresleden beperkt

WASHINGTON, 4 NOV. In veertien Amerikaanse staten hebben de kiezers zich per referendum uitgesproken voor beperking van de zittingstermijn voor Congresleden. Tot dusverre was het niet ongebruikelijk dat senatoren en Afgevaardigden, eenmaal gekozen, tientallen jaren in functie bleven en zelfs in het harnas stierven.

In alle staten bleek een meerderheid van de kiezers, variërend van 52 (Washington) tot 77 (Wyoming) procent, ervoor te voelen een einde aan deze praktijk te maken. De voorstellen voor grenzen aan de periodes die Congresleden zouden mogen aanblijven, liepen in de verschillende staten uiteen van acht tot twaalf jaar. De stemmingen werden gehouden in de staten Ohio, Michigan, Florida, Missouri, Arkansas, Nebraska, Montana, Wyoming, North Dakota, South Dakota, Arizona, Washington, Oregon en Californië.

De enige staat die al een dergelijke beperking voor de federale Congresleden kende is Colorado. Daar werd in 1990 een voorstel goedgekeurd om de termijn tot maximaal twaalf jaar te beperken. De bepaling werd in 1991 van kracht.

Het is overigens nog steeds onzeker of dergelijke maatregelen constitutioneel wel toelaatbaar zijn. Het Hooggerechtshof heeft zich nog niet over deze praktijk uitgesproken. Wel bepaalde het Hooggerechtshof eerder dit jaar dat de staat Californië het recht had om de termijn voor leden van de volksvertegenwoordiging van die staat aan een maximum te binden. Juridisch gezien is het echter een heel andere kwestie wanneer de kiezers van een staat de termijn van vertegenwoordigers in het federale parlement willen beperken. (Reuter, AP)