Albert Gore, man voor het milieu

Al (Albert) Gore, geboren op 31 maart 1948, is van de generatie op wie de Vietnam-oorlog, hetzij als militair in de jungle, hetzij door verzet ertegen, een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

Gore deed allebei: hij demonstreerde als student tegen de oorlog, maar ontweek in 1970 de dienstplicht niet (in tegenstelling tot Clinton), om de herverkiezing van zijn vader, de Democratische senator Albert Gore sr., niet in gevaar te brengen. Tevergeefs, Gore sr. verloor en nam na 31 jaar in de senaat te hebben gezeten afscheid. Al Gore genoot een beschermde jeugd, volgde onderwijs aan elitescholen en Harvard.

Alles in het gezin draaide om politiek. Hoewel de Gore's afkomstig zijn uit het zuiden, verbleven zij de meeste tijd in Washington. Daar werd de basis gelegd voor Al Gore's politieke ambities. Na zijn diensttijd van zes maanden in Vietnam - als verslaggever voor het leger - werkte Gore nog enige tijd als journalist, voor hij zich richtte op de grote politiek. In 1976 werd hij op 28-jarige leeftijd gekozen in het Huis van Afgevaardigden; acht jaar later werd hij senator. Gore specialiseerde zich in milieuvraagstukken, waarover hij een boek schreef (de bestseller Earth in the Balance). Gore schuwde tijdens de afgelopen verkiezingscampagne niet impopulaire milieumaatregelen naar voren te brengen als strengere normen voor auto's en een beperking van het kappen van bossen.

Zijn tegenstander Dan Quayle noemde hem een “milieu-extremist”, maar dat vatte Gore op als een eretitel. Gore's vrouw Tipper kreeg bekendheid door haar acties tegen "obscene teksten' in de popmuziek.