Akzo schrijft obligatielening uit voor nieuwe investeringen

ROTTERDAM, 4 NOV. Akzo heeft gistermiddag een obligatielening van 250 miljoen gulden uitgeschreven. Wegens grote belangstelling werd de emissie later verhoogd tot 300 miljoen gulden. Akzo wil het geld gebruiken om nieuwe investeringen te financieren.

De Amsterdamse beurs reageerde gisteren opgelucht op de bekendmaking van Akzo dat de winst over het derde kwartaal licht is gestegen tot 162,1 miljoen gulden. Veel beleggers rekenden op een winstdaling, zeker na de slechte cijfers van branchegenoot DSM. Akzo profiteerde onmiddellijk van de gunstige stemming bij de beleggers. Nog geen vier uur na de bekendmaking van de kwartaalcijfers kwam de mededeling dat de Arnhemse onderneming 250 miljoen gulden op de kapitaalmarkt wilde aantrekken. Later maakte de Rabobank, dat het emissiesyndicaat leidt, bekend dat de obligatielening met 50 miljoen gulden was verhoogd. De belangstelling was groot, “wij zijn min of meer uitverkocht”, zegt een Rabo-medewerker. De obligatielening is grotendeels afgenomen door binnen- en buitenlandse institutionele beleggers.

Akzo biedt op de openbare kapitaalmarkt een eurogulden-obligatielening aan, die een looptijd van tien jaar heeft en in één keer zal worden afgelost. De couponrente van de obligaties bedraagt 8 procent en de uitgiftekoers is vastgesteld op 100,75 procent.