VS: sancties tegen drijfnetten

WASHINGTON, 3 NOV. De Verenigde Staten zullen vanaf volgend jaar handelsmaatregelen treffen tegen landen die met drijfnetten vissen in het noordelijk deel van de Stille Oceaan. Vanaf 1994 zullen ook strafmaatregelen worden genomen tegen het gebruik van dergelijke netten in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. President Bush ondertekende gisteren de betreffende wet.

Milieu-activisten en Amerikaanse vissers hebben bijna tien jaar lang geijverd voor maatregelen tegen de drijfnetten, die in de Stille Oceaan worden gebruikt door Japanse, Taiwanese en Zuidkoreaanse vissers en in de Atlantische Oceaan door de Fransen. De laatsten mogen hiermee volgend jaar nog doorgaan op basis van afspraken met de EG en de VN. De Amerikaanse wet geeft handen en voeten aan een vorig jaar aanvaarde VN-resolutie, waarin het gebruik van drijfnetten wordt verboden.

De “drijfnetten des doods” strekken zich uit over tientallen kilometers en slepen alles mee, waardoor ook walvissen en dolfijnen worden gedood. “Dit is echt een belangrijke overwinning”, aldus Gerry Leape, een oceaankenner die voor de milieu-organisatie Greenpeace werkt. Vorig jaar nam Washington al maatregelen tegen de import van vis die met drijfnetten is gevangen.

Onder de nieuwe wet wordt schepen die met drijfnetten vissen de toegang tot Amerikaanse havens verboden. Voorts kunnen importheffingen of importverboden worden afgekondigd voor visprodukten en sportvisartikelen uit de betreffende landen. Als dit niet helpt kunnen maatregelen worden getroffen tegen andere importartikelen, waaronder televisies en auto's. (AP)