Texaanse bank voor tweede maal gered

De Amerikaanse bankautoriteiten hebben twintig vestigingen van de in Texas gevestigde bank First City Bancorporation onder curatele gesteld omdat ze failliet zijn, zo deelde een zegsman van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) mede.

De FDIC is een in 1933 opgerichte overheidsinstelling die zich voor een gelimiteerd bedrag garant stelt voor de tegoeden van de rekeninghouders van Amerikaanse banken.

Het is de tweede maal binnen enkele jaren dat de bankautoriteiten First City Bancorporation te hulp moeten komen. Sinds 1988 heeft de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) al bijna een miljard dollar in de Texaanse bank gestoken om haar overeind te houden. De jongste actie van de autoriteiten zal naar alle waarschijnlijkheid een verdere 500 miljoen dollar kosten. De spaartegoeden van de twintig vestigingen van First City Bancorporation belopen 7,9 miljard dollar op een aantal van 900.000 rekeninghouders. De twintig kantoren hebben na het eerste debâcle hun activiteiten voortgezet onder toezicht van de FDIC, maar dat bleek niet afdoend.

In 1992 heeft de FDIC tot dusver 104 Amerikaanse banken de helpende hand moeten bieden. De bij deze banken uitstaande rekeningtegoeden overschrijden een totaal van 36 miljard dollar (63 miljard gulden).