SCALLOPED POTATOES

Dit is de Amerikaanse tegenhanger van de klassieke Franse Gratin Dauphinois. In Amerika wil men deze aardappelen in plaats van slagroom nog wel eens met een blik Campbells soep overgieten, of in Californië voegt men er wel gerookte chilipepers aan toe. Onderstaand recept blijft echter aan deze zijde van de orthodoxie.

Voor 6 personen

500 gram aardappels, geschild en in zeer dunne plakken gesneden

zout

75 gram boter

2 eetlepels bloem

100 gram in schijfjes gesneden prei

100 gram kaas, geraspt

3 deciliter slagroom

zout

snufje paprikapoeder

Warm de oven voor op 180 graden celsius. Kook de aardappel 5 minuten voor in gezouten water. Vet een ovenschaal van 25 centimeter doorsnee in met wat zachte boter. Schik een derde van de plakken aardappel in een laag in de schaal. Bestrooi met de helft van de bloem en wat stukjes boter. Strooi er de helft van de prei en kaas op. Leg er nog een derde van de plakken aardappel op en bestrooi met de rest van de bloem, boter, prei en kaas. Schik de rest van de plakken aardappel er in een mooi overlappend patroon op. Verwarm de slagroom in een pan en breng op smaak met wat zout en paprikapoeder. Giet dit mengsel over de aardappels en zet de schaal circa 35 minuten in de oven of tot de bovenkant goudgeel is. Deze schotel kunt u van tevoren maken en kort in de oven of magnetron opwarmen.

    • Kim Maclean