Regering beheerst Luanda; strijd eiste zeker duizend levens

LUANDA, 3 NOV. De Angolese regering heeft de situatie in de hoofdstad Luanda na drie dagen van gevechten, waarbij meer dan duizend doden zijn gevallen, onder controle. Het bewind heeft de burgerij van Luanda opgeroepen geen wraak te nemen op voortvluchtige aanhangers van de rebellenbeweging Unita.

Volgens bronnen in Luanda wordt er in en rondom de hoofdstad nog maar sporadisch geschoten. Wel hebben in de stad excessen plaats. Gewapende burgers zijn op zoek naar aanhangers van Unita en plunderen gebouwen die tot het uitbreken van de strijd, vrijdagochtend, door Unita werden gebruikt. Een woordvoerder van Unita in Washington sprak van een mensenjacht waarbij vrouwen en kinderen niet worden gespaard. Amnesty International heeft melding gemaakt van standrechtelijke executies. Er is in Luanda een nachtelijk uitgaansverbod van kracht. Bij de gevechten zijn twee hoge Unita-functionarissen gedood, vice-voorzitter Jeremias Chitunda en een van de militaire commandanten, Elias Salupeto Pena; hun dood werd gisteren bevestigd door een Portugese journalist. Een andere militaire commandant, generaal Arlindo Chenda Pena, zou tijdens zijn vlucht uit Luanda gewond zijn geraakt; hij is er niettemin in geslaagd uit Luanda te ontkomen. Ook de "minister van buitenlandse zaken' van Unita, Abel Chivukuvuku, is gewond. Beide Pena's zijn neven van Unita-leider Savimbi, die zich in zijn bolwerk Huambo ophoudt. Een woordvoerder van Unita sprak berichten tegen als zou hij naar Marokko of Zuid-Afrika zijn gevlucht.

Hoe de situatie buiten Luanda is, is onduidelijk, maar het lijkt er volgens waarnemers op dat ook daar minder heftig wordt gevochten dan tijdens het weekeinde. Alleen in Benguela zou vannacht nog zijn gevochten.

Bij de gevechten in Luanda is één Bulgaar gedood. De Bulgaarse chargé d'affaires, Ivan Kotov, de enige Bulgaarse diplomaat in Angola, wordt vermist. Hij is vermoedelijk in handen van Unita-militairen gevallen. (Reuter, AP, AFP)