Rector-magnificus prof. dr. A. de Froe overleden

Prof. dr. A. de Froe (85) is deze week overleden. De Froe werd in 1954 benoemd tot hoogleraar in de antropobiologie en de menselijke erfelijkheisleer aan de Universiteit van Amsterdam.

Tussen 1972 en 1976 was hij rector-magnificus van de UvA, waarna hij met emeritaat ging. De Froe, die in 1934 zijn artsexamen deed en vier jaar later promoveerde in de geneeskunde, was tussen 1951 en 1954 hoogleraar anatomie en embryologie aan de universiteit van Bagdad. In de jaren vijftig en zestig schreef hij invloedrijke filosofische essays, waarin hij wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de evolutieleer en fysiologie probeerde te verzoenen met de mogelijkheid van menselijke vrijheid, zelfverwerkelijking en creativiteit. Zijn bekendste essays werden in 1988 gebundeld in Het waarmerk van de mens.