Plaats bij laatste acht biedt PSV ruimte voor versterkingen

EINDHOVEN, 3 NOV. Alleen als PSV morgen tegen AEK Athene de laatste acht in het Europa Cup I-toernooi bereikt is er aan het einde van het seizoen ruimte voor versterkingen. De landskampioen moet daarvoor een 1-0-achterstand goedmaken. In de Champions League, een competitie in twee poules die de twee finalisten moet opleveren voor de finale, is een startgeld van 2,7 miljoen gulden te verdienen en per winstpunt nog eens een bedrag van zes ton. De recettes vloeien geheel in de kas van PSV. Manager Kees Ploegsma speelt met de gedachte om een passe-partout uit te geven voor drie wedstrijden. “In dat geval moet je de normale entreeprijzen handhaven. Ga je kaarten per duel verkopen dan kun je meer vragen als het goed gaat. Maar sta je er op de ranglijst slecht voor dan kom je met je inkomsten lager uit.”

Wordt PSV uitgeschakeld dan hebben de twee Europa-Cupronden de Eindhovense club winst noch verlies opgeleverd. De return tegen AEK Athene levert een bruto recette op van acht ton. PSV heeft extra uitgaven gehad aan sponsors die op kosten van de club meereisden naar Vilnius en Athene. Het bestuur wilde op deze wijze iets terugdoen voor de geldschieters die in de Champions League geen reclame mogen maken. De UEFA eist van de deelnemers dat zij hun stadion vrij opleveren. Dus zonder reclameborden. Ploegsma: “Tot nog toe reageerden onze sponsors positief. We hebben wel vooraf een heel lang gesprek met ze gehad.”

Uitschakeling zou volgens Ploegsma een “fikse deuk” opleveren in het moreel binnen de club. PSV is sinds 1988, toen het de Europa Cup won, niet meer succesvol geweest op het internationale podium. “We kunnen dat stukje uitstraling gebruiken. Financieel komen we niet in de problemen. De Champions League is niet in de begroting opgenomen. Maar je zal maar even tien tot vijftien miljoen gulden aan extra inkomsten opstrijken. Je kunt sportieve prestaties tegenwoordig niet meer loskoppelen van het financiële aspect. De druk op de spelers, de technische leiding en het management is dan ook gigantisch.”

De geblesseerden bij PSV zijn aan de betere hand. Erwin Koeman (knie), Gerald Vanenburg (spierblessure) en Berry van Aerle, nog wat zwak van de buikgriep, trainden gisteren mee met de groep en zouden vandaag een laatste test ondergaan. Gica Popescu lijkt er het slechtst aan toe. Hij liet zich voor zijn hamstringsblessure behandelen in de Amsterdamse kliniek van Richard Smith, de ex-voorzitter van de vorige week door de KNVB geroyeerde amateurclub FC De Sloterplas. Popescu moest uitwijken naar de hoofdstad omdat de medische staf van PSV overbelast is geraakt. Het is niet uitgesloten dat verschillende gekwetste spelers morgen met een verdoving het veld zullen betreden. Trainer Hans Westerhof heeft vijf opstellingen klaar liggen.