Netto winst van Akzo stijgt iets, beurs opgelucht

AMSTERDAM, 3 NOV. Akzo heeft in het derde kwartaal een netto winst geboekt van 162 miljoen gulden, ruim een half miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Arnhemse chemieconcern rekent erop dat de netto winst over het hele jaar hoger uitkomt dan vorig jaar.

De Amsterdamse beurs reageerde vanmorgen opgelucht op de cijfers. De koers van het aandeel Akzo steeg van 127,80 gulden naar 133 gulden.

Drs. S. Bergsma, lid van de groepsraad van Akzo, schrijft het relatief gunstige resultaat toe aan de samenstelling van het produktenpakket. Volgens hem bestaat zo'n driekwart ervan uit weinig conjunctuurgevoelige produkten, waarop een redelijke marge valt te maken. Omdat de prijzen in de basischemie zijn gedaald, kan Akzo nu bovendien goedkoper grondstoffen inslaan. “Per saldo pakt de malaise in de basischemie voor Akzo voordelig uit”, aldus Bergsma.

Akzo heeft zich overigens niet geheel kunnen onttrekken aan de slechte situatie in de chemie: het bedrijfsresultaat van de divisie Chemische produkten daalde van 91 miljoen naar 68 miljoen gulden. De gevolgen bleven beperkt; het totale bedrijfsresultaat is in het derde kwartaal met 6 miljoen gulden afgenomen tot 274 miljoen. De divisies Coatings en Pharma boekten een stijging van het resultaat met respectievelijk 1 en 2 miljoen gulden. De vezeldivisie, die vorig jaar 13 miljoen gulden verlies leed over het derde kwartaal, behaalde nu een positief resultaat van 2 miljoen.

De omzet in het derde kwartaal bedroeg 4 miljard gulden, 3 procent minder dan in dezelfde periode in het vorige jaar. Het verkoopvolume en de prijzen namen gemiddeld met respectievelijk 2 procent en 1 procent toe, maar door lagere omrekeningskoersen kwam de omzet 6 procent lager uit. Akzo verwacht dat de koersdaling van pond en lire ook in het vierde kwartaal ongunstig zal uitwerken. Over de eerste negen maanden van dit jaar boekte Akzo een lichte omzetstijging, van 12,65 miljard gulden naar 12,8 miljard. De netto winst steeg met 8 procent tot 586 miljoen gulden.

Akzo heeft vooral goede resultaten geboekt in de Verenigde Staten, waar het ongeveer een kwart van de omzet behaalt. Doordat de onderneming de laatste jaren veel fabrieken in de VS zelf heeft opgezet, is de schade door de lage dollarkoers beperkt gebleven. Op dit moment behaalt Akzo naar eigen zeggen in vergelijking met Europa een hogere gemiddelde marge op de Amerikaanse verkopen. In totaal realiseerde Akzo over de eerste negen maanden een marge van 7,8 procent op de omzet, tegen 7,1 procent vorig jaar. De verbetering is volgens Akzo vooral te danken aan kostenbeheersing.