Moet-je-die-rare-Amerikanen-nou-eens-zien-effect

Typisch Amerikaans, Ned.3, 20.00-1.00u.

Misschien, zo valt te opperen, zou een rechtstreeks verslag van de Amerikaanse verkiezingsuitslagen het best kunnen worden ingeleid met een doorwrochte reeks documentaires over de huidige stand van zaken in de Verenigde Staten. Ach, het is maar een suggestie - en de NOS heeft inmiddels allang anders besloten. In een zes uur durend blokprogramma, voorafgaand aan de verkiezingsuitzending die vannacht om 1 uur begint, gaat het vanavond onder het motto Typisch Amerikaans vooral over de extremiteiten. Er is een complete santekraam van curiosa op een hoop geveegd, weliswaar gerangschikt naar diverse thema's en becommentarieerd door Nederlandse studiogasten, maar toch in de eerste plaats gekozen vanwege het moet-je-die- rare-Amerikanen-nou-eens-zien- effect.

Amusant en af en toe zelfs opzienbarend, dat wel, want wie zijn keuze niet bepaalt tot de programma's van de grote netwerken, maar ook fragmenten kiest uit het aanbod van de duizenden kabelstations, vindt meer dan genoeg van zijn gading. In het eerste half-uur-blok, om 8 uur, barst het al meteen los met misdaad als amusement. Een vrouw is bijna doodgestoken door haar echtgenoot en tijdens de rechtstreeks op Court TV uitgezonden rechtszaak vertelt ze er in geuren en kleuren over. “Wilt u de jury het litteken in uw hals laten zien?” En jawel, ze werpt heur haar opzij en toont haar litteken. Na de slotaflevering van de dramaserie Tanner for president (20.33u), doen beelden uit het huisvrouwenpraatprogramma van Sally Raphael (21.31u) de familieruzies bij Oprah Winfrey verbleken tot fletse onderonsjes. Hier gaat het echt hard tegen hard: een vrouw die haar schoonmoeder verwijt dat ze nog altijd foto's aan de muur heeft van de eerste vriendin van haar man, terwijl de schoonmoeder bij herhaling roept dat schoondochter een hoer is geweest en de man in kwestie antwoord moet geven op de vraag of hij oversexed is.

Vanzelfsprekend ontbreken in dit kermisachtige variété ook de tv-dominees niet. Gladde praatjesmakers allemaal, maar dominee W.V. Grant van het Miracle Ministery is nog een graadje erger. Bij hem staan de kreupelen op uit hun rolstoel, kunnen de doven weer horen en de blinden weer zien. “Jesus touched my body!” hijgt een zwaarlijvige mevrouw met een zware hartaanval achter de rug, die ertoe wordt aangezet op een holletje heen en weer te lopen: God heeft haar zojuist nieuwe ruggewervels gegeven. De voorzitter van de EO heeft beloofd dat hij hierop vanavond commentaar zal geven. En na middernacht - ik doe maar een greep - reageert Freek de Jonge op een compilatie uit de politieke grappen van diverse stand up comedians, met de fabelachtige Perot-imitatie uit Saturday Night Live, die gisteravond ook al op RTL4 te zien was, en een groep ex-employés van Capitol Hill die een eigen cabaretprogramma in elkaar hebben gezet. “Toen ik bij MTV en in de Arsenio Hall Show saxofoon speelde,” zegt een nep-Clinton, verwijzend naar het ene marihuana-sigaretje dat hij ooit rookte, “heb ik niet geïnhaleerd!”

Om 1 uur vannacht gaan de stembussen in het oosten dicht en begint het tellen. Charles Groenhuijsen presenteert dan het schakelprogramma De stem van Amerika, dat doorgaat tot Amerika een nieuwe president heeft.

    • Henk van Gelder