Mercedes wil meerderheid in Daf Trucks

ROTTERDAM, 3 NOV. Het Duitse Mercedes-Benz wil een meerderheidsbelang nemen in truckfabrikant Daf. Besprekingen tussen beide ondernemingen over een belang van minimaal 51 procent bevinden zich in een vergevorderd stadium.

Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken waaronder een brief van Daf-topman C. Baan aan de raad van commissarissen van Daf. Bronnen binnen het bedrijf bevestigen dat de onderhandelingen, intern aangeduid als ”Project Stella', gestaag vorderen. Minister Andriessen (economische zaken) wordt op de hoogte gehouden van de besprekingen.

Een woordvoerder van DAF ontkent dat er sprake zou zijn van een meerderheidsbelang. “Er is zoals eerder gezegd sprake van gesprekken in het kader van een klant-leverancier relatie met Mercedes”, aldus de woordvoerder. Eerder heeft Daf bevestigd met meerdere bedrijven in gesprek te zijn. Behalve met Mercedes-Benz praat Daf ook met het Japanse Hino. Mercedes-Benz kon vanmorgen nog geen reactie geven.

De directie van Daf probeert al geruime tijd een officiële intentieverklaring van Mercedes los te krijgen. Mercedes, dochter van het industrieconglomeraat Daimler Benz waartoe ook vliegtuigbouwer Dasa behoort, wilde de besprekingen evenwel uit de publiciteit houden, totdat de overname van Fokker definitief zou zijn. In het geval van voortijdige publiciteit, zo kwamen de gesprekspartners overeen, luidt het officiële commentaar: “Iedereen praat met iedereen”.

In de stukken wordt de samenwerking tussen de bedrijven aangeduid als een ”strategische alliantie'. Mercedes wil een meerderheidsbelang. Daf is de onderhandelingen ingegaan met de eis dat het eigen vermogen moet worden uitgebried met 250 tot 300 miljoen gulden. Oorspronkelijk wilde Daf slechts een deelneming van de nieuwe partner van maximaal 33 procent toestaan. In de stukken (de brief is gedateerd 1 oktober) wordt bevestigd dat Daf inmiddels een akkoord heeft bereikt met de Nationale Investerings Bank (NIB) over een achtergestelde lening van 97 miljoen gulden. De bank heeft het recht de lening om te zetten in gewone aandelen.

Het concern leed over de eerste zes maanden van dit jaar 97 miljoen gulden verlies. Geruchten dat Daf in financiële problemen zou verkeren, werden drie weken geleden nadrukkelijk ontkend.

Daf-topman Baan liet in september weten binnen drie maanden duidelijkheid te willen over een strategische alliantie. Bij die gelegenheid liet de topman van het Eindhovense concern tevens weten dat Daf bereid is zijn zelfstandigheid in te leveren zolang de eigen identiteit blijft bestaan.

Volgens analisten is de druk op Daf om tot een strategische alliantie te komen dit jaar steeds groter geworden.

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van Daf vanmorgen zes dubbeltjes tot 10,50 gulden. De koers is dit jaar flink weggezakt van een hoogste koers van 26,90 gulden naar het huidige niveau.

    • Max Christern
    • Michel Kerres