Lange Amerikanen voor (na) het kiezen

Misschien gaat vanaf morgen alles beter in de VS. Mogelijk zal Wall Street optimistisch reageren op een overwinning van Bill Clinton. Blijft George Bush in het Witte Huis, dan zal de beurs achterblijven. En als Ross Perot voor een patstelling zorgt, zijn de rapen gaar. Het scenario voor de rest van het jaar en daarna ziet er als volgt uit: de koersen kunnen dalen, gelijk blijven of stijgen. Een echte beurs dus.

Sinds kort kunnen particulieren met meerjarige index-opties voor een langere periode speculeren op de gang van zaken in Amerika zoals weergegeven door de XMI-index en de koers van de dollar. Twee bronnen van risico in één optie. Dat vereist wat ervaring, maar als je tot eind 1993 of 1994 de tijd hebt, kan je de plank best een keer mis slaan.

De optie, een XMI-optie voor de detailhandel, wordt samen met de American Stock Exchange (Amex) - de tweede effectenbeurs in New York na de New York Stock Exchange (NYSE) - verhandeld van 12.00 tot 22.15 uur. De onderliggende waarde is de Leaps Index, gelijk aan een tiende van de Major Market Index. De MMI loopt ongeveer gelijk op met de Dow Jones Industrial, omdat beide indexen 17 fondsen gemeen hebben. Waneer de Dow 10 punten verandert, volgt de XMI als regel met 1 punt. Vrijdag sloot Wall Street 20 punten lager en de Amex 2; van 344,93 naar 342,90. De sprongen (in de tijd) index sloot op 34,29. Daarom: 100 punten plus of min in de Dow is circa 1 punt in de kleine index.

Ieder jaar in december komen er leaps met een aanvankelijke looptijd van drie jaar in de handel. De uitoefenprijzen hangen natuurlijk af van de index-waarde. De omvang van een XLP-optie is 100 maal de index. De prijzen en koersen luiden in dollars. Het zijn Europese opties, daarom geen uitoefening van rechten, met contante verrekening op de afloopdag. Thans bestaat het assortiment uit opties met uitoefenprijzen van 25 tot 37,50 dollar, interval 2,50, die in december 1992, 1993 en 1994 aflopen.

Wat kan iemand met een optimistische kijk op de Dow van 500 punten en 5 in de Leaps-index overwegen? Dat hangt af van de daadkracht van de nieuwe president en de opvattingen van Wall Street. Wie gelooft dat die verschuiving al voor 18 december plaats zal vinden, koopt de call december 1992 uitoefenprijs 35 dollar voor 0/08 per eenheid en 100 maal 8/16 is 50 dollar of ($=1,77) 88,50 gulden per XLP-optie.

De XLP gaat van 35 naar 40 als die verwachting uitkomt en de optie van 50 naar tenminste 500 dollar of 885 gulden als de dollar op 1,77 blijft staan. Als de dollar naar 1,90 loopt alles kan- doet de december 1992 35 950 gulden.

Na zo'n verhaal zoek je in haast naar de telefoon om de bank te bellen. Maar kijk eerst eens naar dat kleurige overzicht Wittebroodsweken Na Verkiezingen op pagina 17 in de krant van afgelopen zaterdag. Daaruit blijkt het volgende. Als het omhoog gaat, houdt de stemming minstens een paar maanden aan. Waarom toch dat gedrang om een 1992-call? De call december 1993 van 35 dollar, die een jaar langer loopt en wellicht meer kans op succes biedt, deed gisteren ongeveer 2/05 (2 5/16) of 231,30 dollar voor een optie. Je moet wennen aan die breuken. Boven 3 dollar staan er 8'sten en onder de 3: 16'den. Oók Amerikanen hechten aan tradities.

Laten we het eens anders bekijken. Het aantal uitstaande XLP's bedraagt (Amsterdam + New York) 300.000, verdeeld over 100.000 calls en 200.000 puts, waarvan 100.000 1992'ers. De markt is dus negatief en weerspiegelt de economische werkelijkheid in de VS. Je betaalt voor een put december 1993 ongeveer 250 dollar. Wanneer er 500 punten van de Dow Jones afgaan, doet die optie minstens 500 dollar. Er schuilt echter een addertje onder het gras: de optie, in guldens omgerekend, niet zo veel in waarde. Je moet altijd rekenen met twee onzekere factoren.

Kan een verse president met nieuwe plannen op korte termijn veel veranderen aan de Amerikaanse economie? Als dat zo is, moeten ze ieder jaar een president kiezen. Of is het herstel min of meer een natuurlijk en langdurig proces dat zich niet laat dwingen door fraaie beloften van politici? In dat geval kan een pessimistische visie zijn dat, ongeacht wie president zal worden, de markt binnen een jaar een flinke correctie laat zien om alle prijzen, koersen en indexen te lijnen met de stand van de economie. Wat is flink? Een daling van twintig procent of zo iets. Een Dow Jones van 2600 punten en een XLP van 26. Zo'n schuiver voorziet de markt nog niet en daarom zijn de bijbehorende put-opties niet te duur.

Zo bieden deze nieuwe lange opties tal van invalshoeken om te spelen op de ontwikkelingen van de Amerikaanse beurs.

    • Adriaan Hiele