Kort geding over streng regime EBI's

HOOGEVEEN, 3 NOV. Twintig gedetineerden uit de Extra Beveiligde Inrichtingen (EBI's) willen via een kort geding tegen de Staat der Nederlanden de aanscherping van het regime, zoals dat eind september van kracht is geworden, ongedaan maken.

De gedetineerden zijn afkomstig uit de EBI's van de Grittenborgh in Hoogeveen, de Geershorst in Sittard en de Schie in Rotterdam. Het geding dient binnen enkele weken voor de president van de rechtbank in Den Haag. De EBI-gedetineerden mogen onder het nieuwe regime nog maar twee keer tien minuten per week telefoneren. Bezoek vindt onder toezicht plaats en de gedetineerden mogen alleen nog in spoedeisende gevallen contact met hun advocaat zoeken. Onlangs ontsnapten drie zware EBI-criminelen na een gijzeling van enkele personeelsleden uit de Grittenborgh. Ze zijn nog steeds spoorloos. De directie en dienstcommissie van de Drentse strafinrichting verklaarde naderhand dat de ontsnapping vermoedelijk een gevolg was van de verscherping van het regime.