Kader van banken en verzekeraars uit VHP

ROTTERDAM, 3 NOV. De vereniging voor hoger personeel in het bank- en verzekeringswezen stapt definitief uit de vakbond VHP. Een overgrote meerderheid van de leden heeft dit gisteren besloten.

De VHP bank- en verzekeringswezen gaat voorlopig verder als onafhankelijke vakbond en zal ook als zodanig deelnemen aan de onderhandelingen voor de collectieve arbeidsovereenkomsten in deze sector. De CAO voor het verzekeringswezen (37.500 werknemers) loopt op 1 januari af en de CAO voor het bankpersoneel (115.000 werknemers) op 1 maart.

Bestuurslid N. Bleeker sluit niet uit dat de VHP bank- en verzekeringswezen in de toekomst aansluiting zal zoeken bij een andere overkoepelende vakorganisatie. “Maar dan wel op een federatief contract. We willen een behoorlijke mate van autonomie hebben.” Bleeker is voorstander van samenwerking met de vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel (MHP). Deze centrale kondigde vorige week aan per 1 januari 1994 te willen fuseren met de Algemene Vakcentrale (AVC).

De VHP bank- en verzekeringswezen maakt bezwaar tegen de vakbond VHP omdat deze een te hoge financiële bijdrage aan de werknemersvereniging zou vragen. Ook stoort de VHP bank- en verzekeringswezen zich danig aan de kwaliteit van de dienstverlening, die onder de maat zou zijn. Daarnaast kent de vereniging een groot verloop onder de CAO-onderhandelaars. Volgens Bleeker heeft de vereniging in vier jaar tijd met vijf CAO-onderhandelaars te maken gehad.

De VHP noemt het besluit van de aangesloten vereniging “onverstandig en emotioneel”. De vakbond, die is aangesloten bij de MHP, beraadt zich vanavond over een andere manier om de belangen van werknemers in het bank- en verzekeringswezen te behartigen. Alhoewel de VHP bank- en verzekeringswezen de formele contractpartij aan de onderhandelingstafel is, wil de VHP zich ook aanmelden. Voor de VHP (36.000 leden) betekent de uittreding van de VHP bank- en verzekeringswezen (2.900 leden) een forse financiële aderlating.