Justitie wijst Franse zakenman Bosio uit

ARNHEM, 3 NOV. De Franse zakenman M. Bosio is gistermiddag in opdracht van de staatssecretaris van justitie Kosto aangehouden door de politie van Arnhem om uit Nederland te worden verwijderd. Hij zou vanmiddag op een lijnvliegtuig naar Parijs worden gezet.

De uitzetting gebeurt nadat vorige maand een speciale onderzoekscommisie van de Tweede Kamer onder leiding van het Tweede-Kamerlid Tommel had geconcludeerd dat Bosio niet het slachtoffer is geworden van een complot van de Nederlandse overheid en Amerikaanse inlichtingendiensten. De Fransman beweerde dat zijn in 1982 met steun van Economische zaken opgezet bedrijf door agenten werd gebruikt voor drugssmokkel.

Bosio woont al dertien jaar in Nederland en leeft al zo'n tien jaar van een uitkering. Hij heeft volgens Justitie afgelopen vrijdag een verblijfsvergunning aangevraagd die gisteren is afgewezen. Hij wordt daarom nu als ongewenst vreemdeling verwijderd. Over de reden van de afwijzing, wil een woordvoerster van Justitie alleen kwijt dat Bosio een strafblad had wegens “het ingooien van ruiten bij het ministerie van economische zaken” een aantal jaren geleden.

D. Tommel zegt dat de verwijdering volledig in de lijn van de regels ligt. “Zeker nu iedereen de mond vol heeft over het verwijderen van illegalen is het niet verbazingwekkend. Je denkt dan alleen aan het uitzetten van zwarten maar het kan ook blanken overkomen die geen geldige verblijfstitel hebben”.

Ook bij andere Kamerleden bestaat er weinig medelijden met de Fransman. Zijlstra (PvdA) zegt dat “het hoofdstuk Bosio” hem genoeg heeft beziggehouden. Soutendijk (CDA) noemt de verwijdering consequent omdat Bosio zijn beschuldigingen niet aannemelijk heeft kunnen maken.