Justitie in Moskou zet proces chemici door

MOSKOU, 3 NOV. De twee Russische scheikundigen die twee weken geleden werden gearresteerd wegens het onthullen van "staatsgeheimen' over de produktie van chemische wapens zullen terecht moeten staan op grond van een wet die nog uit de jaren van secretaris-generaal Leonid Brezjnev stamt.

De verklaring over de "rechten en vrijheden van mens en burger', die het Russische parlement vorig jaar met veel bombarie heeft aangenomen, heeft nog niet geleid tot aanpassing van de oude Sovjet-strafwet. Artikel 75 van die wet biedt het openbaar ministerie de mogelijkheid om het begrip "staatsgeheim' nagenoeg onbeperkt te interpreteren. De gevangenisstraf die op dit oude misdrijf staat is twee tot vijf jaar cel.

De twee chemici, Vil Mirzajanov en Lev Fjodorov, werden twaalf dagen geleden gearresteerd wegens een artikel in het weekblad Moskovski Novosti. Daarin onthulden ze dat in Rusland nog steeds een geheim programma voor de ontwikkeling van chemische wapens loopt. Nog dit jaar zouden daarmee experimenten zijn gehouden. Het programma zou in strijd zijn met de internationale verdragen en haaks staan op uitlatingen van voormalig minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze, die nog in 1989 zei dat de toenmalige Sovjet-Unie de produktie van chemische wapens geheel had gestopt.

Op 22 oktober kwam de Russische staatsveiligheidsdienst (MBR) in actie. Mirzajanov en Fjodorov werden gearresteerd en agenten van de geheime dienst doorzochten de redactieburelen van Moskovski Novosti en het weekblad Argoementi i Fakti dat een vervolgartikel van de twee in petto had. Volgens de twee chemici en de hoofdredacties hebben de acties van de geheime dienst niets te maken met een overtreding van de wet op de "staatsgeheimen'. Mirzajanov en Fjodorov hadden in hun artikelen niet uitgewijd over de wetenschappelijke details van het chemische-wapenprogramma. De MBR is in hun ogen louter bij wijze van intimidatie en ondersteuning van het "militair-industrieel complex' opgetreden.

Mirzajanov werd gisteren voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Fjodorov was al eerder vrijgelaten. Mirzajanov zei gisteren dat “de Russische militaire leiding, die onderhandelt over de vernietiging van de chemische-wapenarsenalen, niet kan worden vertrouwd”. De 25 miljoen dollar die Rusland voor de eliminatie van chemische wapens van de VS ontvangt wordt volgens hem juist gebruikt om verdere research te financieren.

    • Hubert Smeets