Japans vrachtschip dat Frans plutonium moet vervoeren is zoek

PARIJS, 3 NOV. De Akatsuki Maru, het Japanse schip dat 1.500 kilo plutonium van Frankrijk naar Japan zal vervoeren, is nog altijd niet aangekomen in Cherbourg. Het schip vertrok zondag uit de Franse oorlogshaven Brest en lijkt sindsdien spoorloos. Cherbourg is ongeveer zestien uur varen van Brest verwijderd.

Volgens het Franse regionale dagblad La Presse de La Manche is het Japanse vrachtschip uitgeweken naar een militaire haven in het zuiden van Engeland, maar dit bericht is tot nog toe niet bevestigd. De Franse autoriteiten hebben geen enkele mededeling gedaan over de Akatsuki Maru, die op 24 augustus uit Japan vertrok en dit weekeinde in Brest aankwam.

De twee Japanse oorlogsschepen die het vrachtschip tijdens de terugreis naar Japan zullen begeleiden, bevinden zich nog steeds in de marinehaven van Brest. Het plutonium, verpakt in speciale containers die alles bijeen 1.800 ton wegen, bevindt zich nog in de opwerkingsfabriek in La Hague, niet ver van Cherbourg. Het Japanse vrachtschip zou zijn gevaarlijkse lading in de marinehaven van Cherbourg aan boord nemen.

Milieu-activisten die de haven van Cherbourg dag en nacht in het oog houden, zijn er zeker van dat de Akatsuki Maru niet is aangekomen. Volgens sommige bronnen onder Franse marine-autoriteiten zou het schip zich in de Franse territoriale wateren bevinden en wachten tot “de spanning wat is verminderd”. De honderden milieu-activisten in Brest en Cherbourg spreken van een kwalijk kat-en-muis-spel.

Woordvoerders van Cogema, de Franse staatsfirma die de opwerkingsfabriek van La Hague exploiteert, verklaarden gisteren dat het schip “volgens schema zal worden geladen” en dat de vele tientallen journalisten, onder wie talrijke Japanse tv-teams, de werkzaamheden onder andere via een video-scherm zullen kunnen volgen, zoals al eerder aangekondigd werd. De Franse minister van industrie, Strauss-Kahn, beloofde “volledige transparantie” rondom de Akatsuki Maru. Milieu-activisten spreken van een “farce”.

Tot zover onze correspondent.

Verscheidene landen hebben het Japanse schip verboden door hun wateren te varen, maar Indonesië heeft het schip gisteren een vrije doortocht geboden, zolang het maar uit de buurt van de drukbevaren Straat van Malakka blijft. De opperbevelhebber van de Indonesische strijdkrachten, generaal Sutrisno, zei: “We weten dat de Straat van Malakka een zeer druk bevaren zeeweg is en dat het risico heel groot is. Ik verzoek de marine een route te kiezen waarlangs het veilig kan passeren.”

    • Jan Gerritsen