GM-topman Stempel krijgt twee opvolgers

NEW YORK, 3 NOV. Het Amerikaanse automobielconcern General Motors (GM) heeft voorzien in de vacature die vorige week ontstond door het aftreden van topman Robert Stempel. De dubbelfunctie die Stempel bekleedde wordt voor het eerst in het bestaan van GM opgesplitst. John Smale wordt bestuursvoorzitter en krijgt naast zich John Smith als belangrijkste uitvoerende directeur. Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

Stempel maakte vorige week zijn aftreden bekend. Zijn positie binnen het bestuur was ernstig verzwakt door de aanhoudend slechte resultaten van GM. De 65-jarige Smale speelde een hoofdrol bij het vertrek van Stempel. Hij zit al jaren in het bestuur, maar was niet betrokken bij de dagelijkse leiding. Smale maakte furore als topman van de fabrikant van consumentenprodukten Procter and Gamble, een belangrijke concurrent van Unilever.

Gisteren werd ook het vertrek bekendgemaakt van drie andere bestuursleden: Lloyd Reuss, F. Alan Smith en Robert Schultz. Promotie is er voor William Hoglund, Harry Pearce, G. Richard Wagoner en Louis Hughes. Zij zullen met de 54-jarige Smith het directiecomité vormen.

GM maakte vorige week bekend dat er in het derde kwartaal 752,9 miljoen dollar verlies is geleden. In dezelfde periode van 1991 was dat nog 1,6 miljard dollar. Sinds begin 1990, het jaar waarin Stempel de leiding kreeg, werd in totaal 7,4 miljard dollar verlies geleden.

De aandeelhouders kregen gisteren te horen dat het dividend over het derde kwartaal is gehalveerd van 0,40 tot 0,20 dollar per gewoon aandeel. Dit is volgens het concern op langere termijn gezien in het belang van de aandeelhouders. (Reuter)