"Gevaarlijke opdracht voor VN-soldaten'

DEN HAAG, 3 NOV. De Nederlandse militairen die de komende weken naar Bosnië-Herzegovina vertrekken krijgen de gevaarlijkste opdracht die sinds lange tijd aan Nederlandse militairen is gegeven. Waardering voor dappere hulpverleners bestaat in Bosnië nauwelijks.

Dat zei minister Ter Beek van defensie vanmiddag in Nunspeet bij het afscheid van het VN-transportbataljon.

Hij vroeg de meer dan vierhonderd mannen en vrouwen die in de komende twee weken uitgezonden worden de risico's bij de uitoefening van hun taak aanvaarbaar te houden. “U zult de bescherming genieten van troepen van andere landen, maar zij zullen niet voor de volle honderd procent uw veiligheid kunnen garanderen”, aldus Ter Beek.

De minister van defensie hield de troepen voor dat in Bosnië-Herzegovina de waanzin van de oorlog heerst. “Uw familie, vrienden en kenissen zullen net als ik, week in, week uit, dag in, dag uit, uur na uur in gedachten bij u zijn. U zult u er doorheen moeten praten en niet er doorheen moeten vechten. Dat onderstreept uw humanitaire missie, maar dat maakt u nog niet onkwetsbaar”, aldus Ter Beek. Volgens de minister is veel aandacht besteed aan de fysieke bescherming van de manschappen maar dat kan niet alle gevaren wegnemen.