Getuige bij proces tegen XTC-bende aangehouden

AMSTERDAM, 3 NOV. Op verzoek van de Amsterdamse officier van justitie mr. A. van der Kerk is vanmorgen tegen een getuige in de XTC-zaak procesverbaal van meineed opgemaakt.

De man, een voormalig PTT-medewerker uit Rotterdam, is ter zitting gearresteerd. Zowel de officier als de rechtbank waren van oordeel dat de verklaring van de ex-PTT'er dusdanig tegenstrijdig is met de uitlatingen van andere getuigen dat zijn woorden niet langer geloofwaardig kunnen worden geacht. De omstreden getuige beweert dat justitie in een Rotterdamse PTT-centrale illegaal - zonder machtiging van een rechter-commissaris - telefoongesprekken heeft afgeluisterd van een van de hoofdverdachten in de zaak. Het gaat hier om de 45-jarige Amsterdammer T. van D., die in juni van dit jaar door twee handlangers uit de Bijlmerbajes is gesmokkeld. Na drie procesdagen in augustus heeft de rechtbank in Amsterdam het proces tegen de "XTC-bende' vandaag hervat. De bende, die grootscheeps XTC-pillen produceerde en naar Engeland exporteerde, werd in februari van dit jaar opgerold. Er staan negen verdachten terecht.