General Motors breekt met Daewoo

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) en de Zuidkoreaanse autoproducent Daewoo breken met elkaar.

Een woordvoerder van Daewoo maakte vandaag in Seoul bekend dat het belang van vijftig procent van GM in de autodivisie van het Zuidkoreaanse concern wordt overgenomen door drie Daewoo-divisies. De gezamenlijke onderneming produceert een versie van de Opel Kadett onder de naam LeMans. Het belang van GM in de joint-venture wordt geraamd op 170 miljoen dollar (ongeveer 300 miljoen gulden). De twee autoconcerns hebben zeven jaar met elkaar samengewerkt. De laatste jaren ontstonden evenwel verschillende inzichten over het te voeren beleid. Daewoon wil het LeMans-model onder meer op de Europese markt introduceren maar GM hield dit tegen. in 1989 ontstond al een wrijving tussen de twee nadat Daewoo 3000 Lemans in Tsjechoslowakije wist af te zetten. GM beschouwt Europa als een exclusieve markt voor zijn eigen Opel-modellen.