Fundamentalisten Turkije willen aftreden premier

ANKARA, 3 NOV. Necmettin Erbakan, de leider van de religieus- fundamentalistische Welvaartspartij, heeft de Turkse premier, Süleyman Demirel, opgeroepen af te treden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

De Welvaartspartij behaalde zondag bij tussentijdse verkiezingen voor burgemeestersposten in 22 centra in Turkije 26,95 procent van de stemmen in Istanbul, wat de partij zes van de acht te vergeven burgemeestersposten opleverde. Ook buiten Istanbul won de Welvaartspartij een post. De Turkse kranten spreken vandaag van een “aardbeving” omdat de moslim-fundamentalisten in totaal 24,5 procent van de stemmen - bij een opkomstpercentage van 60 - wisten te vergaren. Premier Demirel bagatelliseerde evenwel de uitslag door te stellen dat de Welvaartspartij slechts in Istanbul goed uit de bus was gekomen. Zijn conservatieve Partij van het Juiste Pad behaalde acht zetels, de Sociaal-Democratische Volkspartij van professor Erdal Inüon drie, en de oppositionele Moederlandpartij vier.