EG en VS praten verder over landbouw

CHICAGO, 3 NOV. De EG en de VS hebben gisteren besloten hun gesprekken in Chicago over het landbouwconflict vandaag voort te zetten. Als overeenstemming wordt bereikt, komt de weg vrij voor een alomvattend wereldhandelsakkoord in het kader van de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel).

EG-commissaris MacSharry (landbouw) en de Amerikaanse minister van landbouw, Madigan, praten sinds zondagavond met elkaar in een uiterste poging het conflict over de Europese landbouwsubsidies op te lossen. Aanvankelijk lag het in de bedoeling de onderhandelingen gisteravond af te ronden, precies voor de presidentsverkiezingen.

MacSharry en Madigan hebben het grootste deel van de tijd besteed aan de EG-subsidies voor oliehoudende zaden. De VS willen dat de EG de gesubsidieerde produktie, die Amerikaanse boeren van de markt drukt, van 13 tot 9 miljoen ton per jaar terugbrengt. Washington dreigt met strafmaatregelen door importtarieven op een hele reeks goederen met een totaalwaarde van een miljard dollar.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse delegatie wordt gewerkt aan een tekst over oliezaden, die het raamwerk voor een overeenkomst moet vormen. Op de vraag of verlenging van de besprekingen betekent dat er kans is op een akkoord zei hij: “Ik geloof dat het een indicatie is dat beide partijen een overeenkomst willen sluiten.” De woordvoerder zei dat minister Madigan ook had gesproken met handelsvertegenwoordigster Hills en “enkele andere mensen van het Witte Huis.”

Volgens EG-commissaris MacSharry worden varianten van bestaande voorstellen besproken. “Aan het eind zal er een tekst liggen die politiek acceptabel is”, aldus MacSharry.

Over de onderhandelingen was het afgelopen weekeinde ook contact tussen de Britse premier (en fungerend EG-voorzitter) Major en de Amerikaanse president Bush. “Het is onderdeel van onze inspanningen om tot een succesvolle afronding van de GATT-onderhandelingen te komen”, aldus een Britse regeringswoordvoerder. (Reuter, AP, AFP)