De Amerikaanse kiezer heeft vandaag een drukke ...

De Amerikaanse kiezer heeft vandaag een drukke dag. Behalve voor het presidentschap kan hij zich vandaag ook over tal van andere zaken uitspreken. Zo wordt er in alle 435 districten gestreden om de zetels van het Huis van Afgevaardigden en staan ook 35 van de 100 zetels in de Senaat op het spel. Naar het zich laat aanzien zullen de Democraten in beide huizen van het Congres gemakkelijk de overhand houden op de Republikeinen.

Daarnaast kunnen de kiezers in twaalf staten stemmen over de gouverneur van hun staat. Bovendien worden er nog verkiezingen gehouden voor de volksvertegenwoordiging van de staten zelf.

Daarmee is de kous echter nog niet af, want de kiezer krijgt in veel staten ook ook nog een hele waslijst voorgelegd van referenda-zaken. In sommige gevallen gaat het daarbij om een voorstel de onroerend goedbelasting te verlagen, maar het kan ook, zoals in Oregon, gaan over de vraag of homoseksualiteit van overheidswege moet worden tegengegaan of niet. Een van de meer opzienbarende referenda speelt in Californië over de vraag of euthanasie moet worden gelegaliseerd.