Damrak ziet veel koersen stijgen

AMSTERDAM, 3 NOV. De resultaten van chemiefonds Akzo vielen vanmorgen in goed aarde op een over het algemeen vriendelijk gestemde Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM De notering van Akzo steeg 5 gulden of bijna vier procent tot 132,80 omstreeks het middaguur. DSM ging mee in het kielzog van Akzo en verbeterde 1,20 tot 81 gulden.

De beurs bewoog zich over het geheel genomen op een hoger peil; zodoende gaf de EOE-index een stijging van bijna 3 punten tot 278,29 te zien. Bij de hoofdfondsen zakten alleen uitgever Wolters Kluwer met een gulden tot 82 en noteerden de financiële waarden Amev en ING onveranderd op respectievelijk 62,80 en 50,10. Grootste stijger was Daf met een verbetering van 70 cent of ruim zes procent op 10,60.

Wall Street en de Amerikaanse dollar hadden het op hoger terrein gezocht op grond van de verwachting dat gouverneur Clinton van Arkansas de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Zijn programma voorziet in stimulering van de economie, waarvan het bedrijfsleven zal profiteren maar waardoor ook de rente zal stijgen.

Bij de internationale waarden deed Koninklijke Olie er een gulden bij op 145,70, verbeterde Unilever zich 70 cent tot 191,30 en gingen Philips en KLM 30 cent omhoog naar respectievelijk 19,20 en 23,40.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen flink hoger gesloten. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 35,94 punten tot 3.262,22.

LONDEN De FTSE-100 index klom in de loop van de ochtend met ruim 20 punten naar 2708,5 punten. De stijging op Wallstreet en de verwachting dat de Britse rente een dezer weken zal dalen, waren de inspiratiebronnen op de Londense beurs.

FRANKFURT De Duitse aandelen maakte vanmorgen het verlies van gisteren weer goed. De hogere dollar en het hoge slot van Wallstreet stuwden de DAX-30-index met 17,77 punten omhoog op 1.490,34.

TOKIO De beurs in Tokio is vandaag gesloten in verband met een nationale feestdag. Gisteren won het Nikkei-225 koersgemiddelde 85,69 punten op 16.853,36.