Cijfers Akzo goed ontvangen op beurs

De resultaten over het derde kwartaal van Akzo werden vanmorgen positief ontvangen op de beurs. Hoewel Akzo een vrijwel gelijke netto winst (162,1 tegen 161,5 miljoen gulden) over het derde kwartaal bekendmaakte, steeg de koers in de loop van de ochtend van 127,80 naar 133,00 gulden bij een omzet van ruim 200 duizend stukken (dubbeltelling). Akzo zal over 1992 een onveranderd interimdividend uitkeren van 1,50 per aandeel.

De cijfers van Akzo vielen extra goed omdat het sentiment op de beurs sowieso positief was. De dollar zit in de lift in verband met de Amerikaanse presidentsverkiezingen en Wallstreet was gisteren ruim een procent hoger gesloten.

De beurs reageerde eveneens opgelucht op de uitspraak van Akzo dat de winst dit jaar hoger zal uitvallen dan vorig jaar. In 1991 maakte het chemieconcern een netto winst van 580 miljoen gulden of 15,02 gulden per aandeel. Gezien de resultaten over de eerste negen maanden van het jaar kan Akzo het vierde kwartaal zelfs een lagere winst dan dezelfde periode in 1991 behalen. Het Arnhemse chemieconcern heeft nu al 12,75 gulden winst per aandeel binnen.

Akzo doet het in het vergelijking met andere Europese chemieconcerns niet slecht. DSM en ICI moesten een gehalveerde winst over het derde kwartaal melden en de Duitse chemie verwacht een winstdaling over de hele linie van 30 procent voor dit jaar. Bayer topman Manfred Schneider zei vandaag in de Financial Times dat zijn bedrijf dit jaar, onder andere door de sterke Duitse mark, een aanmerkelijk lagere winst zal maken. In zekere zin profiteert Akzo zelfs van malaise bij een aantal andere chemieconcerns. Akzo hoeft immers minder te betalen voor de bulkchemieprodukten die het als grondstof gebruikt.

Vooral de gehalveerde winst van het Britse concern ICI baarde analisten aanvankelijk zorgen. Het produktenpakket van ICI (onder meer medicijnen en coatings) lijkt nog het meest op dat van Akzo. Dat Akzo het toch beduidend beter gedaan heeft dan ICI komt doordat ICI deels afhankelijk is van de afzet van bulkchemieprodukten. Verder is de geografische spreiding en segmentering van de coatings van Akzo anders dan die van ICI. De Britten leveren veel aan de kwakkelende autoindustrie terwijl de coatings van Akzo gebruikt worden wanneer een auto voor de tweede keer gespoten wordt.

    • Frank van Alphen