Benoeming van hoofdredacteur ANP tegen wens van de redactie

DEN HAAG, 3 NOV. De directie van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft P. Gaanderse, hoofdredacteur van het Brabants Nieuwsblad, benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van het persbureau. Vorige week had een meerderheid van de aanwezige journalisten bij een algemene redactievergadering zich gekeerd tegen de voordracht van Gaanderse.

Sommige ANP-redacteuren hadden bezwaren tegen de persoon van de kandidaat, anderen hekelden het gebrek aan motivering van de directie. Onduidelijk zou zijn geweest waarom de directie Gaanderse de geschikte persoon voor het hoofdredacteurschap vindt. Na de afwijzing van de redactie trad de redactieraad, die had voorgesteld in te stemmen met de benoeming van Gaanderse, unaniem af. De redactieraad meende dat hij niet langer het vertrouwen genoot van de redactie. Een advies aan de directie bleef daardoor achterwege.

ANP-directeur B.Q. Voors schreef daarop een brief aan de redacteuren en nodigde hen uit hem te bellen indien zij de behoefte hadden aan aanvullende informatie of hun mening wilden geven. Voors bezocht daarnaast de afzonderlijke ANP-redacties om de voorkeur van de directie voor Gaanderse toe te lichten. Gisteren maakte de directie bekend te zijn overgegaan tot de benoeming van Gaanderse.

De redactie reageert terughoudend op de bekendmaking door de directie. Onduidelijk is hoeveel redactieleden gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid in contact te treden met directeur Voors. De ANP-directie was vanmorgen onbereikbaar voor commentaar. De redactie zegt zo spoedig mogelijk een nieuwe redactieraad te willen.