Zelfoverschatting Twente geeft PSV steun in de rug

ENSCHEDE, 2 NOV. In een opperbeste stemming keerde PSV gistermiddag terug naar Eindhoven waar de komende dagen in het teken staan van het miljoenenspel dat Europa Cup heet. Wat vooraf als een moeilijk te omzeilen klip werd gezien op weg naar het duel van het jaar tegen AEK Athene, bleek uiteindelijk een steuntje in de rug geworden. Want FC Twente ging in het uitverkochte Diekman-stadion ten onder aan zijn grenzeloze ambitie om de eerste plaats te bemachtigen. PSV trok daardoor aan het langste eind (1-2) en kreeg een heerlijk gevoel over zich dat goed uitkomt met het oog op de cruciale ontmoeting van woensdagavond. Als de landskampioen dan nog onder zo'n gelukkig gesternte leeft kan er eigenlijk helemaal niets misgaan.

In de tweede helft had PSV zich al neergelegd bij een 1-1 gelijkspel. In tegenstelling tot FC Twente, dat na de tegentreffer van Arno Arts massaal op jacht ging naar de overwinning. Een kwestie van zelfoverschatting, waardoor PSV in de extra speeltijd de zege in de schoot kreeg geworpen. Een schot van Edward Linskens stompte doelman Hans de Koning voor de voeten van Juul Ellerman, die maar hoefde in te tikken. FC Twente-trainer Rob Baan zag achteraf de taxatiefout in. “Zowel de coach als het elftal is te overmoedig geweest. Het publiek, de penningmeester en PSV hebben vandaag gewonnen. Alleen wij staan met lege handen.”

Zijn collega Hans Westerhof koesterde het presentje met veel liefde. Zijn taktisch strijdplan stond gistermiddag al geheel in het kader van woensdagavond. Het zegt veel over het belang dat PSV nog hecht aan de nationale competitie. Maar wat zijn twee verliespunten tegen FC Twente als er straks meer dan tien miljoen gulden valt te verdienen? Westerhof liet zijn defensie al vast wennen aan een situatie met een minimum aan verdedigers. Geen strategie waarmee hij uitwedstrijden pleegt in te gaan. Westerhof hoopt verder dat Erwin Koeman (knie), Berry van Aerle (buikgriep), Gica Popescu en Gerald Vanenburg (spierblessures) weer fit zijn. Zij ontbraken in Het Diekman-stadion. Aanvankelijk wilde Westerhof de gekwetsten die tegen Twente niet van de partij konden zijn ook niet inzetten tegen AEK. Maar dat standpunt heeft hij gezien de uitpuilende ziekenboeg moeten herzien. Al durft Westerhof niet te veel risico's te nemen. Popescu krijgt een basisplaats als hij voor negentig procent fit is. In dat geval speelt Vanenburg mogelijk niet. Koeman zal in elk geval wel van de partij zijn. Hij gaf gisterochtend echter nog aan liever gespaard te willen worden voor het treffen met Twente. Van Berry van Aerle, die naar huis werd gestuurd om verdere besmetting te voorkomen, wordt aangenomen dat hij woensdagavond weer hersteld is van zijn buikgriep.

Ondanks de offensieve oefenstrategie en de waslijst aan blessures kon Westerhof het zich in Enschede altijd nog veroorloven om Kalusha, die zelden een onvoldoende scoort, op de bank te houden. De oefenmeester wil met de Zambiaan alleen beginnen als Kieft, die hersteld lijkt van zijn knieblessure en weer een nuttig doelpunt maakte, niet inzetbaar is. Op de linkerflank krijgt Peter Hoekstra steeds vaker de voorkeur. Arthur Numan bezette gisteren een positie ergens tussen Hoekstra en linksback Jan Heintze.

De ogen zijn woensdagavond ook gericht op Romario. De voetbaljongleur liet tegen Twente een paar mooie staaltjes zien, maar hij faalde op belangrijke momenten. Twee keer was Hans de Koning hem te snel af. De wijze waarop hij met een vloeiende kapbeweging wegdraaide van Nico Jan Hoogma was volgens Westerhof briljant. Maar het was toch ook weer niet zo geweldig dat er een doelpunt uit ontstond. Twente-doelman De Koning: “Romario draaide bij die actie gigantisch snel om zijn as. Hij speelde de bal echter iets te ver voor zich uit, waardoor ik er op tijd bij kon zijn. Bij die situatie in de tweede helft, dat ik alleen tegenover hem stond, bleef ik gewoon goed op de bal letten.”

De gretigheid bij Romario is er wel. De Braziliaan vroeg regelmatig om de bal, als die nog in de achterhoede werd rondgespeeld. Dat leverde dan al gauw een wilde trap op. Westerhof vond dan ook dat de opbouw geleidelijker had moeten plaatsvinden, via bijvoorbeeld Arthur Numan. De oefenmeester maakt zich verder geen zorgen over de produktiviteit van Romario omdat hij tegen MVV en Volendam wel volop scoorde. “Van de meeste voetballers kun je zeggen: als het er in zo'n wedstrijd als vandaag niet uitkomt, speelt hij een paar dagen later ook nog slecht. Bij Romario valt er echter geen peil op te trekken.”

PSV liet Twente met een flinke kater achter. De euforie van de laatste weken is weer wat gesmoord. De voorspelling van Rob Baan in deze krant dat een club als Twente altijd onvoldoende middelen zal hebben om de top te bedreigen, kwam pijnlijk snel uit. Prince Polley zou het duel in de tweede helft een heel andere wending hebben gegeven als hij niet geheel vrij voor Van Breukelen had gefaald. De onberekenbare Afrikaan was echter wel de gevaarlijkste spits bij Twente, dat Ronald de Boer waarschijnlijk met een buitenmeniscus een paar weken moet missen.

Dat de nieuwe trainer Rob Baan in Enschede echter nog voor fraaie resultaten kan zorgen, valt ook op te maken uit de woorden van aanvoerder De Koning. “Aanvankelijk moesten we bij Baan ontzettend hard trainen met veel loopwerk. In die tijd hebben we hem vervloekt. Nu zien we in dat deze aanpak nuttig is geweest. Baan zorgt dat iedereen zich wil bewijzen want hij heeft ook de reserves belangrijk gemaakt. Je hoeft als voetballer niet bang te zijn dat je bij deze trainer in slaap valt.”

    • Erik Oudshoorn