Woordvoerder Van den Broek naar de PvdA

In Den Haag wordt gewerkt aan een opmerkelijke transfer. Minister Hans van den Broeks woordvoerder Dig Istha wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe woordvoerder van de Partij van de Arbeid. Het voorzittersduo Felix Rottenberg en Ruud Vreeman wil hem graag, politiek leider Wim Kok en fractievoorzitter Thijs Wöltgens hebben er hun goedkeuring al aan gegeven. De benoeming moet alleen nog even door de Tweede-Kamerfractie.

Met de 43-jarige diplomaat (geboren in Amsterdam, studie sociologie) is het "transitionteam' compleet, waarmee de PvdA wil proberen tot de verkiezingen in mei 1994 zichzelf uit het electorale dal te trekken. Naast de beide voorzitters zitten daar verder nog in oud-fractiewoordvoerder en thans secretaris van Wöltgens, de oud Vrij Nederland journalist Ben Heinrichs, diens voorganger als secretaris, Dick Benschop en uiteraard Kok en Wöltgens.

Istha, kritisch PvdA-lid die nog tot de groep-Schaefer behoorde, zou niet alleen hoofd voorlichting van Wöltgens en de Tweede Kamerfractie worden, maar ook woordvoerder van de partij en van Rottenberg en Kok. Als diplomaat werkte Istha in Rabat, Brussel (NAVO), Kairo en opnieuw in Brussel (EG). Na zijn periode op de NAVO-ambassade werd hij drie jaar aan de NAVO zelf uitgeleend, waarbij hij aanvankelijk woordvoerder van secretaris-generaal Josef Luns en daarna van dienst opvolger Lord Peter Carrington was. Twee jaar geleden haalde minister Van den Broek hem uit Brussel naar Den Haag als zijn woordvoerder.

Wat beweegt een carrièrediplomaat, wiens volgende benoeming een ambassadeurspost zou kunnen zijn geweest, een lager betalende functie met onduidelijk toekomstperspectief aan te nemen, te midden van de dagelijkse politieke straatgevechten op het Binnenhof? Istha, net terug met Van den Broek uit China: “Ik heb zestien jaar met plezier in de buitenlandse dienst gewerkt en ik ga er ook helemaal niet met negatieve gevoelens weg. Maar ik wil gewoon een nieuwe uitdaging. Ik geloof in Rottenberg en samen met hem ga ik proberen de PvdA uit de modder te trekken.” (RM)

    • Hendrik Spiering
    • Rob Meines
    • Derk-Jan Eppink