Vrees voor Servische aanval op stad Travnik

SARAJEVO, 2 NOV. De Bosnische stad Travnik, een van de laatste steden in centraal-Bosnië die nog in handen is van de moslims en toevluchtsoord voor duizenden vluchtelingen uit de vorige week door de Serviërs veroverde stad Jajce, loopt het gevaar te worden aangevallen door de Serviërs.

In Travnik zijn de moslims en de medewerkers van de VN-organisatie voor vluchtelingen, UNHCR, sinds midden vorige week geconfronteerd met de grootste uittocht van vluchtelingen sinds het begin van de oorlog in Bosnië. Naar schatting twintigduizend vluchtelingen uit Jajce zijn na een mars van drie dagen in Travnik aangekomen en de stroom zwelt nog voortdurend aan; men verwacht in Travnik dat in totaal wel 40.000 mensen Jajce zijn ontvlucht of zullen ontvluchten. Veel vluchtelingen zijn onderweg beschoten, waarbij voor zover bekend elf doden en zestig gewonden zijn gevallen. De weg van Jajce naar Travnik staat plaatselijk bekend als “de Vietnam-weg” wegens het gevaar van sluipschutters. Een van die sluipschutters schoot dit weekeinde een Kroatische cameraman van de BBC dood, niet ver van Travnik.

De opvangstmogelijkheden voor de duizenden vluchtelingen zijn in Travnik gering en de moslims en het UNHCR hebben al zestienduizend vluchtelingen doorgestuurd naar andere steden in Bosnië.

Gisteren werd Travnik voor het eerst onder vuur genomen door de opgerukte Serviërs. Een aantal raketten kwam neer in voorsteden. Volgens de directeur van het plaatselijke ziekenhuis zijn daarbij geen doden of gewonden gevallen. Het gevaar van een Servische aanval is weliswaar aanwezig, zo zei hij, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat de Serviërs een grootscheepse belegering in de zin hebben.

In Sarajevo heeft de "week van rust' die door de VN-kinderorganisatie UNICEF is uitgeroepen om de kindreen van Bosnië te helpen, op de eerste dag, gisteren, al verstoord door zware gevechten. Zaterdag had een van de meest intense Servische bombardementen op de stad sinds het begin van de oorlog al aan 26 mensen het leven gekost. Gisteren was het overdag tamelijk rustig, hetgeen een UNICEF-convooi met hulpgoederen in staat stelde Sarajevo te bereiken. 's Avonds echter kwam het opnieuw tot bombardementen en schietpartijen, die zich concentreerden rond het joodse kerkhof in het zuiden van de stad. (Reuter, AFP, AP)