Vorming Libanees kabinet is rond

BEIROET, 2 NOV. De nieuwe Libanese premier, de sunnitische miljardair Rafik Hariri, heeft zaterdag een kabinet gevormd waarin hij zelf de portefeuille van financiën bezet.

Zijn advocaat, Bahij Tabara, is minister van justitie. De president van een van Hariri's banken, Fouad Siniora, is benoemd als minister van staat. Vier vroegere krijgsheren en drie vertegenwoordigers van de milities die Libanon in de burgeroorlog hebben verwoest, zijn (weer) als minister benoemd. Onder hen zijn druzenleider Walid Jumblatt (ontheemden) en de maronieten Elie Hobeika (sociale zaken) en Suleiman Franjieh (gemeente- en plattelandszaken). Sleutelposten zoals defensie, binnenlandse zaken, buitenlandse zaken en het vice-premierschap zijn gegaan naar nauwe vrienden van Syrië, dat een doorslaggevende invloed in Libanon uitoefent. De belangrijkste taak van de regering-Hariri is verbetering van de economie, die er rampzalig aan toe is als gevolg van de burgeroorlog en de gigantische corruptie. (Reuter, AP)