"Turkije valt nu ook de Iraakse Koerden aan'

ANKARA, 2 NOV. Bij een bombardement door de Turkse luchtmacht op doelen in Noord-Irak zijn het afgelopen weekeinde 14 Iraaks-Koerdische guerrillastrijders gedood en 40 gewond. Tegelijkertijd gingen weer honderden Turkse militairen Noord-Irak binnen, ter versterking van de duizenden die er al zijn.

Volgens Iraaks-Koerdische leiders waren de Turks-Koerdische guerrillastrijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) op wie de Turkse strijdkrachten sinds half oktober in Noord-Irak jagen, niet het doelwit van dit bombardement ten noordoosten van de stad Zakho. Hoshyar Zibari, woordvoerder van de (Iraakse) Democratische Partij Koerdistan (KDP), zei dat het Turkse bombardement “tegen ons was gericht en niet tegen de PKK, en was bedoeld om een zekere Turkse aanwezigheid” in het noorden van Irak te vestigen.

Op aandringen van Turkije, dat steeds meer last kreeg van PKK-activiteit vanuit bases in Noord-Irak, hebben de Iraakse Koerden begin vorige maand juist een offensief tegen de PKK gelanceerd. Vorige week meldden de Iraakse Koerden dat de PKK zich aan hen had overgegeven, wat overigens later door PKK-leider Abdullah Öçalan zou zijn tegengesproken.

Intussen waren echter ook duizenden Turkse soldaten - de stafchef van de Turkse strijdkrachten sprak midden vorige week van 20.000 man, en vrijdagnacht reed nog een colonne van 80 voertuigen, waaronder 22 tanks, Noord-Irak binnen - tegen de PKK in het offensief gegaan. De Turkse eenheden negeerden de gemelde overgave. Generaal Dogan Gures, de stafchef van de strijdkrachten, zei later dat het akkoord tussen de PKK en de Iraakse Koerden niet bindend was voor Turkije. “Wie kan garanderen dat zij die hun wapens overgeven die niet weer zullen opnemen?”

De Turkse staatstelevisie meldde zaterdag dat het leger een belangrijke PKK-basis in Noord-Irak had veroverd, en ten minste 1.000 strijders had gedood. Nog eens 1.000 tot 1.500 PKK'ers ter plaatse waren gevlucht. Vanuit Turkije was eerder de dood van 400 PKK-strijders gemeld, maar er is geen enkele bevestiging van onafhankelijke zijde van dergelijke slachtpartijen. De belangrijkste shi'itische verzetsgroep in Irak heeft aangekondigd dat zijn leider Mohammed Baqr al-Hakim niet zal deelnemen aan het verenigd oppositie-leiderschap dat zojuist in Noord-Irak is gevormd. Hakim vindt dat de shi'ieten onvoldoende in het leiderschap zijn vertegenwoordigd. (Reuter, AP, AFP)