Suikervrije produkten in supermarkt niet nodig

ROTTERDAM, 2 NOV. Van de Diabetes Vereniging Nederland (DVN) en het Voorlichtingsbureau voor de voeding mag het speciale hoekje in de supermarkt met suikervrije produkten verdwijnen. De vereniging stopt met het goedkeuringszegel dat zij aan suikervrije produkten verleende.

Volgens E. Otter, diëtiste bij de Diabetes vereniging, moet iemand met suikerziekte gezond eten en mag suiker, mits ingepast binnen een dieet. “Vroeger dachten we dat suiker snel in het bloed werd opgenomen. Nu weten we dat het niet sneller gaat dan uit bijvoorbeeld zetmeel in brood. Daarom is er geen reden meer suiker te vermijden.” De koolhydraten uit zetmeel en suiker samen moeten afgestemd zijn op wat een patiënt mag hebben.

De coördinatrice van het Diabetesfonds, A.L. Peltenburg, is geschrokken van de berichten. Ze zegt dat mensen weliswaar meer mogen eten dan vroeger, maar dat iemand met diabetes nog steeds erg goed moet opletten. Als hij een gewoon gebakje eet, moet hij daarmee de rest van de dag rekening houden en eventueel zijn insuline dosis verhogen. Ze is niet gelukkig met het voorstel om het suikervrije hoekje uit de winkels te halen. “Soms zijn ze nodig om op terug te kunnen vallen.”

Er zijn in Nederland tussen de 3 en 5 honderdduizend diabetici, waarvan een deel de ziekte pas rond hun vijftigste jaar krijgt. Otter zegt dat de al sinds de jaren zeventig bekend is dat suiker een andere rol in het dieet van een diabeticus mag spelen. Die informatie is volgens haar nog onvoldoende doorgedrongen bij de patiënten. De jeugddiabetici zijn volgens haar meestal wel goed genfomeerd, omdat zij vaak aangesloten zijn bij de vereniging en ook onder behandeling staan van internisten, die eerder verwijzen naar een diëtist. De patiënten die op oudere leeftijd diabetes krijgen, worden vaak behandeld door de huisarts, die dat minder snel doet. Ook wijst zij op de vele patiënten die al twintig jaar een inmiddels achterhaald dieet volgen.

Volgens een woordvoerder van Albert Heijn stijgt de omzet van suikervrije produkten nog steeds. Zo lang de klanten erom vragen, zal het winkelbedrijf het het hoekje met suikervrije artikelen niet afschaffen. De brief van de Diabetes vereniging is bij Albert Heijn niet bekend.