Strategie Fokker fout, zegt minister

DEN HAAG, 2 NOV. Fokker had zich in de ogen van minister Andriessen (economische zaken) al bij voorbaat overgeleverd aan het Duitse Dasa. De Nederlandse vliegtuigbouwer was in de woorden van de minister bezig met “een vlucht naar voren”. Fokker had afgezien van een aandelen-emissie van 500 miljoen gulden en kwam daardoor steeds krapper bij kas te zitten. “De grote vraag voor mij is altijd geweest: waarom hebben ze de emissie laten lopen”, zegt Andriessen in een vraaggesprek met deze krant.

In de overname-onderhandelingen in juli heeft Fokker volgens de minister eigenlijk geen rol gespeeld. “Wel een enkele maal als een stelletje kinderen die zeiden: "Pa, alstublieft, alstublieft, ga niet te ver'.” Nadat Fokker eenmaal voor Dasa had gekozen en een raamcontract was opgesteld, liet Fokker de besprekingen over aan zijn toekomstige partner. “In de onderhandelingen zelf waren ze non-existent”, zegt Andriessen.

Fokker wilde een grote broer, wilde per se een overname door Dasa. Andriessen respecteerde die keuze, al had hij zelf een andere strategie gekozen, bij voorbeeld door met Duitsers èn Fransen te gaan praten. “Nederland zou dan als evenwaardige partij aan de tafel hebben gezeten.”

Andriessen besloot na een oriënterend gesprek met Dasa-bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp de besprekingen op afstand te volgen. De minister: “Ik ben een aandeelhouder, weliswaar een belangrijke aandeelhouder, maar ik mocht niet veel meer zeggen dan een gewone aandeelhouder. Als ik eerder had ingegrepen hadden andere aandeelhouders gezegd: "U zit zichzelf te bevoordelen'.”

Pas in mei vond Andriessen een rechtvaardiging om zich intensief met de zaak te bemoeien. Fokker werkte aan een scenario waarbij de overheid buitenspel zou worden gezet. “Toen heb ik de vrijheid gevonden om te zeggen: hé, hé, hé, wat hier gebeurt is onoirbaar.”

    • Cees Banning
    • Michel Kerres