Prijs op hoofd van Rushdie verhoogd

TEHERAN, 2 NOV. De prijs van 2 miljoen dollar op het hoofd van de Britse schrijver Salman Rushdie is verhoogd, aldus de radicale Iraanse krant Jomhuri Islami, die evenwel niet meldt om welk bedrag het nu gaat.

De krant citeert ayatollah Hassan Saneï, die een hoge positie bekleedt bij de Stichting van 15 Khordad (15 juni) die de beloning indertijd heeft uitgeloofd. Rushdie werd in 1989 door wijlen imam Khomeiny ter dood veroordeeld wegens het vermeende godslasterlijke karakter van zijn boek De Duivelsverzen. Ayatollah Saneï zegt dat het besluit tot verhoging van de premie is genomen wegens het bezoek van Rushdie aan Duitsland en “de sensatie-campagne van de Duitse pers die annulering van de fatwa eist”. Rushdie kreeg vorige week tijdens een bezoek aan Bonn hulp toegezegd van de Duitse regering. (AFP)