Minister van sociale zaken trekt ontslagaanvraag in; Dubbel succes voor Dehaene

BRUSSEL, 2 NOV. De Belgische premier Dehaene boekte dit weekend een dubbel succes, waardoor zijn rooms-rode coalitie voorlopig uit de problemen lijkt. Dehaene wist minister van sociale zaken Moureaux te overreden om zijn ontslagbrief in te trekken. En hij sloot een akkoord met de Franstalige Groenen waardoor een tweederde meerderheid voor zijn staatshervormingsplannen verzekerd is. Niets lijkt nu nog de verdeling van de Belgische staat in een zelfstandiger Waals, Vlaams en Brussels gewest in de weg te staan. Ook lijkt de rust in het kabinet Dehaene voorlopig teruggekeerd.

Gistermiddag hield een kerngroep uit het kabinet spoedberaad, nadat de Waalse socialist Philippe Moureaux premier Dehaene zijn ontslag had aangekondigd uit woede over de “ongelooflijke aanvallen van de kristelijke ziekenfondsen”. Zaterdagochtend was er met de oppositiepartij Ecolo, de Franstalige Groenen, overeenstemming bereikt over een bijstelling van het akkoord voor de staatshervorming. Al eerder kreeg de coalitie daarvoor de instemming van de Vlaamse Groenen en de Volksunie; de staatshervorming zou daardoor dit najaar voltooid kunnen zijn. Het akkoord met Ecolo draait om een verhoging van het onderwijsbudget voor de Franstalige regio, waardoor salarisverhogingen voor het personeel mogelijk worden.

De crisis rond Moureaux werd opgelost door een politiek akkoord over een herziening van het ziekenfondsstelsel, waarbij de staat en de sociale partners meer greep krijgen op de ontwikkeling van de ziektekosten. Moureaux trok daarop zijn ontslag in. Vrijdag had hij de Vlaamse christen-democratische ministers nog verweten op geen enkele manier de hervormingsvoorstellen te steunen en zich geheel achter de kritiek van de (politiek verwante) christelijke ziekenfondsen te stellen. Na het spoedberaad zondag spraken de betrokkenen over "misverstanden' die nu uit de weg zijn geruimd.

Het ontslag van Moureaux werd vanochtend geïnterpreteerd als een manoeuvre om op een politiek delicaat moment steun in het kabinet te forceren voor een omstreden hervormingsvoorstel. Ook werd er gewezen op Moureaux' reputatie als politieke Einzelgänger. In de Parti Socialiste staat hij wel bekend als "de diva van Molenbeek', naar de Brusselse gemeente waarvan hij burgemeester is. Moureaux zorgde vorig jaar onder het kabinet Martens voor opschudding door te dreigen het Waalse parlement zelfstandig wapenexportvergunningen af te laten geven, als het kabinet zou blijven weigeren om de Waalse FN-wapenfabrieken naar het Midden-Oosten te laten exporteren. Dit werd in Vlaanderen toen opgevat als ondermijning van de Belgische staat.

    • Folkert Jensma