Legeroefening VS, Z-Korea gaat door

SEOUL, 2 NOV. Zuid-Korea heeft vandaag gezegd de militaire oefening met de Verenigde Staten, die vanaf 2 tot 9 november wordt gehouden, door te zullen zetten, ondanks felle kritiek van communistisch Noord-Korea.

Pyongyang heeft gedreigd de dialoog over betere betrekkingen op het schiereiland af te breken als de oefening doorgaat. “Ik vraag U dringend deze irrationele eis in te trekken en de Noord-Zuid besprekingen voort te zetten, zoals met uw zijde is overeengekomen”, zo reageerde de Zuidkoreaanse premier Hyun Soong Jong vandaag. Hyun noemde de Noordkoreaanse eis “belachelijk”. Aan de oefening van de komende dagen zal maar een klein aantal Amerikaanse militairen deelnemen (1.500). Tot 1991 hielden Zuid-Korea en de VS ook in het voorjaar een gezamenlijke legeroefening, onder de naam Team Spirit, waaraan steeds veel meer Amerikanen deelnamen. Zuid-Korea gelastte dit jaar Team Spirit af, om de dialoog met Noord-Korea niet te verstoren, maar voor 1993 staat de oefening wel weer op het programma. Pyongyang heeft laten weten in dat geval de dialoog met Seoul als beëindigd en mislukt te beschouwen. (AP, Reuter)