Irina Mezueva wint het Flipse Pianoconcours

Finale Eduard Flipse Internationaal Pianoconcours 1992. Solisten: François du Toit, Irina Mezueva en Anthony Hughes. Begeleiding: Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. Georges Octors. Programma: Rachmaninoff Paganini-Rhapsody en Derde Pianoconcert; Prokofjev Derde Pianoconcert. Gehoord: 31/10 Grote Doelenzaal, Rotterdam.

Drievoudig winnares van het Vierde - ditmaal internationale - Eduard Flipse Pianoconcours is zaterdagavond tot ieders vreugde geworden de 17-jarige Irina Mezueva uit Moskou, leerlinge van de vermaarde Vladimir Tropp. Zij wist zich na de halve finale al verzekerd van de prijs voor de beste vertolking van het verplichte Nederlandse werk, een nieuwe compositie van Peter-Jan Wagemans, Strollin' geheten. Vóór haar optreden met orkest gaf Irinia Mezueva er een dermate indringende uitvoering van dat er over haar vermogen tot concentratie en plastische klankrealisatie al geen twijfel kon bestaan.

In Prokofjevs Derde Pianoconcert voegden zich daarbij een uitgebalanceerde pianistiek en een indrukwekkende trefzekerheid die haar vanzelfsprekend bestempelden tot eerste prijswinnares van het concours. Dat ook de Persprijs haar toeviel lag al evenzeer voor de hand. Wanneer Irina Mezueva nog wat meer kracht ontwikkelt en haar optreden een iets grotere zelfverzekerdheid zal weten te verlenen kan er uit haar iets heel bijzonders groeien.

De beide andere finalisten bezitten eveneens een respectabele instrumentale vaardigheid, maar hun artistieke uitstraling schiet nog tekort. Bij de Zuidafrikaan François du Toit (26), derde prijs, mist men het boeiende element door een te grote strakheid, bij Anthony Hughes uit Engeland (23), tweede prijs, door een wat wankel ritme en een bij vlagen gebrek aan intensiteit in de toonvorming. Niettemin was het algehele niveau van dit concours door de openstelling voor buitenlanders aanzienlijk hoger dan in voorafgaande jaren. Niet voor niets heeft de jury zich verleden week enkele uren moeten beraden om uit het waardevolle potentieel de drie finalisten te selecteren. Ze werden zaterdag door het Orkest van Vlaanderen, waarvan Eduard Flipse jarenlang dirigent is geweest, soms wat te luid maar met zorg en toewijding begeleid. Het samenspel verliep meestentijds redelijk goed.

    • Elly Salomé