"Frico Domo moet samen met fabrieken'

HAREN, 2 OKT. De zuivelcoöperatie Friesland Frico Domo moet samen met de zes zelfstandige fabrieken in het Noorden een joint venture gaan vormen. Frico Domo moet daarin samenwerken op het gebied van kaasveredeling, consumptiemelk, speciaalprodukten zoals toetjes, wei- en melkpoeder, condens, en boter en vet.

Ook moet samenwerking worden gezocht bij het ontwikkelen van nieuwe technologie, opslag, distributie, transport en investeringen. De kaasdivisie van het zuivelconcern Friesland Frico Domo moet zelfstandig gaan opereren, zodat ze eenzelfde marktpositie kan innemen als de zes zelfstandige melkfabrieken.

Deze nieuwe aanpak voor de noordelijke zuivel is vervat in een plan van de Voedingsbond FNV en de Industrie- en Voedingsbond CNV. De bonden komen met het plan als alternatief voor de saneringsoperatie van Friesland Frico Domo, waarbij binnen twee jaar 1218 arbeidsplaatsen verdwijnen en zes fabrieken op de nominatie staan voor sluiting.

Met de aangekondigde strategie verwachten de bonden een regionaal concurrerende melkprijs aan de leden-veehouders te kunnen uitbetalen. De zes "vrije fabrieken' (De Zuid Oost Hoek in Oosterwolde, De Goede Verwachting in Workum, De Twee Provinciën in Gerkesklooster, Acmesa in Assen, D.O.C. in Hoogeveen en Huisternoord in Oudwoude) produceren met name kaas, dat van een goede afzet verzekerd is. Door het logistiek goed ontwikkelde apparaat, zo stellen de bonden, hebben deze fabrieken lage kosten en kunnen zij hun leden een hoge melkprijs uitbetalen.