Foto: WILLEMSTAD - Bij de Volkeraksluizen in ...

Foto: WILLEMSTAD - Bij de Volkeraksluizen in Willemstad is zaterdag een Duits tankschip tegen een duwstel gebotst.

Bij de botsing werd een ladingtank opengereten en kwam 193 ton naphta in het water terecht. Naphta is een zeer brandbare en explosieve stof, waarvan de Dettmertank 1.257 ton vervoerde. Volgens een woordvoerder van de rijkspolitie te water heeft het tankschip waarschijnlijk de echo van een afgemeerd schip en die van het duwstel, dat dicht langs de wal voer, voor één aangezien. De weggestroomde naphta vormde een gaswolk die door de mist en de weinige wind lang bleef hangen. Bemanningsleden van in de buurt afgemeerde schepen werden geëvacueerd. Tot in de verre omtrek zorgde de wolk voor stankoverlast en klachten over keelpijn. Nadat het explosiegevaar was geweken, zijn de twee schepen uit elkaar getrokken en is de rest van de lading overgepompt. (Foto NRC Handelsblad / Freddy Rikken)