En dan nu: Bult!

Als een roos geen roos heette, zou hij even lieflijk ruiken, beweerde Shakespeare. Dat is zo, en toch is het waarschijnlijk geen toeval dat de mooiste bloemen de mooiste namen hebben. Competetive mating noemen ze dat in de biologie. Het woord tulp is van een zelfde plastische eenvoud als de bloem. Met zijn grove alledaagse verschijning heeft de Taraxacum officinale nòg minder dichterlijke energie weten op te wekken en moet dus door het leven als paardebloem. Geef toe, het zou jammer zijn als de roos met die naam was opgezadeld, al was het maar omdat je ze dan bezwaarlijk voor de vrouw van je dromen kon meenemen.

Zo gaat dat, namen geven, maar ze nemen ook.

Veel radio- en televisie-programma's heten tegenwoordig naar hun presentator. Liefst naar hun voornaam, want dat schept een soort vertrouwelijkheid. Alsof de tafel waaraan het gebeurt in je eigen eetkamer staat. Carola, Henk, (VARA-radio), Najib (talkshow voor minderheden), Merlina (BRT jongeren), Mike (BRT volwassenen), Koos, Ron, Ischa, Tineke, Linda, Sonja, Karel, - soms lijkt de omroepgids wel een jeugdhonk. Ook hier loert het paardebloem-effect. Niet elke naam leent zich voor deze speciale toepassing.

Stel je voor:

21.30: Jan

Geen gezicht in de gids.

Bovendien, het zou wat moois worden:

21.30: Jan

22.15: Piet

23.00: Kees

Eigenlijk is Karel al op de grens.

EN HIERRRRRRR IIIIIIS.....KAREL!

Toch iets van een anti-climax.

DAMES EN HEREN, UW PRESENTATOR........ED!

Nee. Valt op een of andere manier dood.

Het blijft showbusiness, en dat begint bij je naam.

Vlaanderen even niet meegerekend - die apen ons na - is die zeg-maar-Jaap-achtigheid bij uitstek Nederlands. Buitenlandse omroepen hebben vrijwel geen voornaam-programma's. Wel achternamen. CNN heeft "Evans & Novak' en "Crier & Co' en de BBC heeft "Wogan'. Ooit had je "Saturday Night Clive', maar dat was waarschijnlijk vooral vanwege de pun op live.

In Hilversum lijkt pas naar achternamen te worden uitgeweken als met de voornaam echt niets te beginnen valt. In verband met verwarring bijvoorbeeld. De programma's van Witteman, Haenen en De Leeuw heten geen "Paul', maar (Met) Witteman, Haenen (Voor De Nacht) en (De Schreeuw Van) De Leeuw.

Hetzelfde geldt voor Hans "Mijn-Faktor-Is-Nul' Van Willigenburg, die door Hans "Mijn-IQ-Is-Niet-Veel-Hoger' Kazan en Hans "IQ-Wat-Is-Dat?' Van der Togt definitief tot zijn achternaam werd veroordeeld.

En toch, er is maar één Gert Berg (afkloppen), dus je vraagt je af waarom het dan zo nodig "Berg' moest worden. Beetje lood om oud ijzer.

Maar zo'n Carola, die een paar keer per week enige radio-uren vult, hoe zou die van haar achternaam heten?

"Hamer', laat de VARA-persdienst weten.

Tja.

Als ze samen met Jack Spijkerman een programma gaat presenteren kunnen ze dat misschien nog eens gebruiken, maar solo biedt hij inderdaad weinig mogelijkheden.

Hoewel, alles is betrekkelijk. Soms tref je koppels aan die bij hun partnerkeuze geen moment gewedijverd lijken te hebben. De allerbeste hamburger-keten van Amerika heet Fuddruckers.

En Marga Bult heeft die naam niet bij haar geboorte gekregen, maar gekozen toen zij zangeres werd. Je vraagt je af hoe ze in godsnaam bij de burgerlijke stand heet. Dat moet iets heel ergs zijn.

Als die ooit een talkshow krijgt hoeven ze in elk geval niet lang na te denken of ze haar voor- of haar achternaam zullen nemen.

Straks een nieuwe aflevering van Law & Order, maar nu eerst...Bult.

    • Jan Kuitenbrouwer