Eerste verlies voor Nissan sinds 40 jaar

Het Japanse autoconcern Nissan heeft in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar 1992/93 een verlies geleden van 21,99 miljard yen (307,9 miljoen gulden). Het is de eerste maal sinds 1951 dat de op een na grootste autofabrikant van Japan een halfjaarlijks verlies meldt. Bij de presentatie van de cijfers vandaag liet Nissan weten dat het verlies vooral is ontstaan door een slecht lopende verkoop in Japan en een matige vraag in het buitenland.

In de eerste helft van het vorige boekjaar behaalde Nissan een winst van 24,77 miljard yen (346,8 miljoen gulden). Het verlies over de eerste helft van dit boekjaar was niet voorzien. Nissan heeft eerder laten weten over deze periode een winst te verwachten. De omzet verminderde van 2,09 biljoen tot 1,91 biljoen yen (26,7 miljard gulden).

Nissan had gehoopt zijn resultaten op te vijzelen via een vermindering van de kosten, maar dat is niet gelukt. Voor het hele boekjaar 1992/93 gaat het concern er nu van uit dat er een verlies zal ontstaan van twintig miljard yen (280 miljoen gulden) bij een omzet van ruim 4 biljoen yen (57 miljard gulden).