Danspakje niet te sexy graag

De Internationale Schaats Unie heeft het ijsdansen aan stengere regels gebonden. Vrouwen moeten een rok dragen, mannen een broek. Blouses en shirts moeten mouwen hebben, het mag niet te bloot en te sexy. Stoeipakjes, leggings en soortgelijke trendy outfits zijn voortaan taboe. Ook de keuze van de muziek wordt beperkt. Vocale muziek wordt afgeraden. Muziek waarvan het ritme niet overeenkomt met de bewegingen op het ijs, dient naar het oordeel van de ISU door de jury ernstig te worden bestraft.

Het Nederlandse kernploeglid Hans 't Hart loopt voor zijn studie aan de hogere hotelschool in Den Haag zes maanden stage bij een hotel in Moskou. Hij kan daardoor samen met zijn zus Marjo trainen bij Zvetlana Aleksjeva, de tweede coach van veelvoudig Europese kampioenen Marina Klimova en Sergei Ponomarenko.

Is het zo erg met die pakjes?

Het werd inderdaad steeds meer show. Zo reed bijvoorbeeld Ponomarenko in een strakke zwarte legging, niet in een broek met een vouw. De juryleden willen dat kennelijk terugdraaien. Het probleem was dat de show de wedstrijd ging overheersen. Zo mag de vrouw in de nieuwe regels ook niet meer te veel met haar knieën over het ijs. Dat zag er mooi en dramatisch uit. Maar het werd overdreven.

Maar het showelement hoort toch bij het ijsdansen?

Ik vond het wel leuk. Je kreeg steeds meer vrijheid. Daardoor gingen de küren ook van elkaar verschillen. Het gevaar is dat met het aanscherpen van de regels ook de küren op elkaar gaan lijken. Iedereen wordt in zijn bewegingen beperkt. Ook de muziek krijgt in de toekomst minder variatie. Die mag niet te modern. Sommige paren dansten op van die "new age' muziek waar geen ritme in zit.

Moeten jullie je kleding aanpassen?

Marjo reed vijf jaar geleden, toen we op de bijpassende muziek reden, eens in een Latijnsamerikaans pakje. Dat had weinig gekleurde stof, terwijl de rest bodystocking was zodat het leek alsof er geen kleding zat. Maar wij rijden al jaren in kleding die binnen de regels valt. Ik rijd in een broek met vouw. Met rimboemuziek in een wildere stijl ga je al snel met een blouse rijden zonder mouwen. Met alleen een band om je arm. Wij rijden meestal op klassiekere muziek.

    • Remmelt Otten