Damrak maakt pas op de plaats

AMSTERDAM, 2 NOV. Het pessimisme dat afgelopen vrijdag de beursvloer beheerste, heeft zich vanmorgen niet voortgezet. Na een wat lagere opening wisten enkele fondsen toch weer wat aan te trekken.

AMSTERDAM Sommige handelaren verwachten dat de EOE-index aan het eind van de dag positief zal eindigen tegenover het slot van vrijdag van 273,36. Rondom het middaguur stond de EOE-index 0,69 punt lager op 272,67. Onder de hoofdfondsen moest Elsevier 1,80 inleveren op 110,20 nu fusiepartner Reed op de Londense beurs verhoudingsgewijs nog meer inleverde en Elsevier zich dus daaraan aanpast. Akzo was 0,30 lager op 125 ondanks de verwachting dat de winst over het derde kwartaal iets hoger zal uitvallen dan vorig jaar. Handelaren houden rekening met een winst per aandeel van 3,80 tegen 3,50 gulden vorig jaar in het derde kwartaal. CSM moest een gulden inleveren op 97,20 en Hunter Douglas 1,10 op 34,90. De internationale waarden noteerden licht verdeeld met enige dubbbeltjes verlies of winst.

Voor de korte termijn zien beleggers met angst en beven uit naar de cijfers over het derde kwartaal. Daardoor kunnen in de komende twee weken de koersen nog verder dalen. Na de publikatie van die cijfers kunnen de koersen in een technisch herstel weer aantrekken als de noteringen genoeg gestraft zijn, zo verwacht een handelaar.

Op de lokale markt kreeg Tulip Computers een forse veeg uit de pan na de vrijdag nabeurs aangekondigde winstterugval. Het computerbedrijf noteerde rond het middaguur 8 gulden tegen 10,10 op vrijdag.

LONDEN De Britse koersen begonnen vanochtend op lagere koersen mede omdat aan aantal fondsen vandaag ex-dividend noteren. Het FT-100 gemiddelde stond na enkele uren handel ongeveer twee punten lager op 2.656.

FRANKFURT Verdere koerszwakte typeerde de slappe marktstemming vanochtend. De Dax-30 index kwam al snel op 18 punten achterstand en stond tegen de middag bij 1.474.

TOKIO De Japanse koersen veerden vandaag enigszins op door vraag vanuit de termijnhandel. Het Nikkei-225 gemiddelde steeg bijna 86 punten om te eindigen op 16.853,36, een stijging van ruim 0,5 procent.