Aanslag op bus met kopten in Zuid-Egypte

KAIRO, 2 NOV. Bij een aanslag op een toeristenbus met christelijke Egyptenaren in de buurt van de Zuidegyptische stad Dayrut zijn gisteren 10 inzittenden gewond. Het was de tweede dergelijke aanslag in het gebied in twee weken. Voor beide heeft de extremistische Islamitische Groep, El-Gama'a el Islamiya, de verantwoordelijkheid opgeëist.

Vanuit suikerrietvelden aan beide zijden van de weg langs het Nijldal werd de bus met 55 kopten door drie gewapende mannen onder vuur genomen. De chauffeur reed onmiddellijk hard door, waardoor een hoger aantal gewonden werd voorkomen.

Een man die zei te spreken namens de Islamitische Groep, die vecht voor een islamitisch bewind in Egypte, meldde een nieuwsorganisatie in Kairo later telefonisch dat de aanval “het antwoord vormt op de schendingen door het regime tegen islamitische groepen, zoals herhaalde detentie, foltering (..)”. Hij zei dat de organisatie niet is gekant tegen het toerisme als zodanig. “Het doel is druk uit te oefenen op het regime, want toerisme is een belangrijke hulpbron van de Egyptische economie.”

President Hosni Mubarak onderstreepte in een zaterdag gepubliceerd vraaggesprek met de krant El-Akhbar el-Yom dat de moslim-fundamentalisten die toeristen aanvallen niets anders zijn dan terroristen en streng zullen worden gestraft. “De zaak heeft te maken gekregen met het heden en de toekomst van het Egyptische volk, en dat is iets dat niet vraagt om verzoeningsgezindheid”, aldus Mubarak. (Reuter, AP)