Veldkamp en Bos liever op Tenerife dan in IJsselcup

DEN HAAG, 31 OKT. Thomas Bos, Jeroen Straathof en Bart Veldkamp nemen niet deel aan de strijd om de IJsselcup, op zaterdag 14 november in Deventer, de opening van het schaatsseizoen.

Tijdens het toernooi op de nieuwe, semi-overdekte ijsbaan in Deventer wordt gereden over 500 en 1500 meter. Niet de sterkste afstanden van de stayers Bos en Veldkamp. De laatste, Olympisch kampioen op de 10.000 meter, nam nog nooit aan de wedstrijd deel.

Beide Hagenaars keren pas op vrijdag de dertiende terug van het trainingskamp op Tenerife. De kernploeg van bondscoach Ab Krook vertrok gisteren voor twee weken hoogtestage, in een hotel op een oude vulkaankrater, op 1800 meter. Straathof werd in de voorbereiding geplaagd door een lichte liesblessure. De wereldkampioen bij de junioren is nieuw in het KNSB-gezelschap.

Het gewest Zuid-Holland is niet rouwig om de afwezigheid van Bos, Straathof en Veldkamp. De regionale selectie telt diverse goede sprinters. De winnaars van de 500 en 1500 meter op 8 november plaatsen zich rechtstreeks voor deelneming aan de IJsselcup met de beste(n) van het totaalklassement. Vorig jaar werd een uitzondering gemaakt voor Leo Visser die zich voorbereidde op de Olympische 1500 meter van Albertville. Het district Zuid-Holland was nog bereid de selectiewedstrijden te verplaatsen, maar Bos, Straathof en Veldkamp toonden geen interesse. Door hun ijsvrije periode, de komende twee weken, past het ook niet in het programma.