Topman Paramount-studio treedt af

AMSTERDAM, 31 OKT. Het hoofd van de Amerikaanse Paramount-studio, Brandon Tartikoff, heeft met onmiddellijke ingang ontslag genomen. Tartikoff (43) werd ruim een jaar geleden benoemd, in de hoop dat hij met zijn ervaring in het produceren van succesvolle televisieseries als hoofd van NBC (Miami Vice, Hill Street Blues), het tij zou kunnen doen keren bij de relatief weinig succesvolle Paramount-studio. Met name Tartikoffs vermogen om goedkoop te werken pleitte in zijn voordeel. De snel stijgende kosten van filmprodukties vormen de laatste tijd het grootste probleem in Hollywood.

Algemeen wordt gemeend dat Tartikoff de verwachtingen waar maakte. De onder zijn leiding door Paramount in produktie genomen tienerkomedie Wayne's World was een goed voorbeeld van zijn werkwijze. De film trok veel bezoekers, weliswaar net iets minder dan "blockbusters" als Batman Returns of Lethal Weapon 3, maar omdat de produktiekosten veel lager waren, is het profijt voor de studio veel groter.

Gezien Tartikoffs succes wordt aangenomen dat hij werkelijk aftreedt om de door hem genoemde privé-redenen. De studiochef wil meer tijd doorbrengen met zijn achtjarige dochter, die herstellende is van ernstige verwondingen ten gevolge van een auto-ongeluk. Eerder verbaasde hij collega's en concurrenten al door elke week minstens een dag door te brengen bij zijn gezin, hetgeen voor een Hollywood-executive niet gebruikelijk is.

Tartikoff wordt op interim-basis opgevolgd door veteraan-producent Stanley Jaffe, thans voorzitter van de raad van bestuur van Paramount Communications Inc.