SPINAZIE-TOMATEN

“Lezen terwijl je eet of eten terwijl je leest, hier kan weinig tegen op” schreef Remco Campert in zijn verhaal "Eetlezen'.

Sinds kort is hét ideale eetleesboek verkrijgbaar. Wie wil weten waarom er een vel op de gekookte melk komt, waar ijs-op-een-stokje vandaan komt en wat Aristoteles over dronkenschap schreef kan de antwoorden op deze en nog veel meer culinaire vragen opzoeken in het 690 pagina's dikke boek “Over eten en koken - wetenschap en overlevering in de keuken” van Harold McGee. (Uitgeverij Bert Bakker).

In McGee's boek dat vol staat met leuke, interessante en curieuze wetenswaardigheden is af en toe ook een Echte Grote Boodschap te vinden. McGee vertelt in zijn boek dat vlees een veel minder efficiënte voedingsbron is dan plantaardige eiwitten. Nu de kranten aandacht besteden aan het geknoei met koeien die hormooninjecties krijgen toegediend omdat ze dan extra veel vlees opleveren is wat McGee over vlees te vertellen heeft hoogst actueel: “De veestapel wordt gevoed met granen om de beesten sneller te doen groeien en vet te mesten en er is veel minder graan nodig om een mens te voeden dan via de omweg van kalveren of kippen. Zelfs nu, met gebruikmaking van efficiënte produktiemethoden, is er 2 kilogram graan nodig om 1 kilogram kippevlees te produceren, terwijl bij varkens die verhouding 4 op 1 en bij runderen zelfs 8 op 1 is. Alleen het feit dat wij in het westen een overschot aan plantaardige eiwitten hebben, maakt het ons mogelijk vlees als basisvoedsel te gebruiken en we vergeten al te gemakkelijk dat in de loop van het verblijf van de mens op deze planeet, vlees een luxe is geweest, voorbehouden aan de rijken en dat dat ook nu nog in vele gebieden niet anders is”.

Een recept voor gevulde tomaten, zonder vlees.

8 grote tomaten

500 gram spinazie

50 gram pijnpitten

olijfolie

zout, peper

Snijd de tomaten doormidden en hol ze uit.

Smoor de spinazieblaadjes gaar in een beetje olijfolie. Breng de groente op smaak met zout en peper.

Rooster de pijnpitten in enkele druppels olie in een koekepan lichtbruin. Vul de tomatenhelften met spinazie en strooi er pijnpitten over. Dit gerecht kan zowel koud als lauw gegeten worden.

    • Anne Scheepmaker