Nieuwe president stuwt Wall Street

De presidentsverkiezingen in de VS hebben doorgaans een stuwende werking op de aandelenkoersen van Wall Street, de effectenbeurs van New York. Vooral na de verkiezingsdag loopt het Dow Jones-gemiddelde op.

Dat patroon tekent zich af sinds de verkiezing van de republikein William McKinley in 1900. De lengte van de opgaande periode na de uitslag - de "wittebroodsweken' - verschilt per verkiezing aanzienlijk. Na de verkiezing van Woodrow Wilson in 1912 profiteerde de Dow Jones Index slechts de eerste vier dagen. Ook de democraat Franklin D. Roosevelt kon bij aanvang van zijn derde ambtstermijn - in 1940 - de Dow Jones niet lang inspireren: de effectenbeurs zakte na een week weer in. De langste wittebroodsweken waren er voor Ronald Reagan na zijn herverkiezing in 1984. Tijdens zijn tweede ambtstermijn steeg de Dow Jones met 119 procent over een periode van 33,6 maanden bijna onafgebroken.

Momenteel lijkt de New Yorkse effectenbeurs zich voor te bereiden op een overwinning van de Democratische presidentskandidaat Bill Clinton. Bij een ronde langs vijftien verschillende effectenkantoren bleken tien marktanalisten optimistisch over de gevolgen van een Democratische verkiezingszege. Sommige deskundigen gaan ervan uit dat de Dow Jones van dertig toonaangevende fondsen met vijfhonderd punten zal stijgen tot boven de 3.700 punten. Wall Street is niet bang voor een overwinning van Clinton. De beurs heeft het wel vaker goed gedaan onder de Democraten, ook al is de aandelenbranche traditioneel meer Republikeins gericht.